Начало Здравна медиа Любопитно Екология Намаляването на въглеродните емисии може да спаси 153 милиона живота

Намаляването на въглеродните емисии може да спаси 153 милиона живота

Намаляването на въглеродните емисии може да спаси 153 милиона живота - изображение

Над 153 преждевременни смъртни случая могат да бъдат избегнати в рамките на века, ако правителствата по света ускорят заложените срокове за намаляване на емисиите, произведени от изкопаемите горива. Това сочи изследване на Университета "Дюк" в Северна Каролина, САЩ, спонсорирано от Институтa за космически изследвания "Годард" на НАСА.

Това е първото проучване, което дава реална представа колко живота могат да бъдат спасени град по град в 154 от най-големите градски райони, ако държавите предприемат мерки да намалят въглеродните емисии и да ограничат повишаването на температурата до 1.5°C в близко бъдещо, вместо да отлагат подобна политика, както някои правителства предлагат.

Преждевременните смъртни случаи, причинени от замърсяването на въздуха ще намалеят в градовете на всеки обитаван континент, като най-осезаемо това ще се случи в Азия и Африка.

Калкута и Делхи, Индия, водят списъка на градовете, които ще бъдат облагодетелствани от ускореното намаляване на емисиите, съответно с до 4,4 и 4 милиона прогнозирани спасени живота. Тринадесет други азиатски или африкански градове биха могли да избегнат повече от 1 милион преждевременни смъртни случая, а около други 80 града могат да спасят до 100 000 живота.

Близо 50 мегаполиса, разположени на други континенти също биха отбелязали значително нарастване на броя спасени животи. Те са представени от 6 града по света - Москва, Мексико Сити, Сао Пауло, Лос Анджелис, Пуебла и Ню Йорк, като всеки от тях би избегнал между 320,000 и 120,000 преждевременни смъртни случая.

По думите на Дрю Шиндел, професор по природни науки в Дюк, новите прогнози подчертават сериозните недостатъци на настоящия подход на правителствата, който позволява емисиите на въглероден двуокис и свързаните с тях замърсители на въздуха да останат по-високи в краткосрочен план, с надеждата, че те могат да бъдат компенсирани от отрицателните емисии в далечното бъдеще.

"Настояшият подход, залагащ на най-ниски разходи, отчита само колко ще струва да се трансформира енергийният сектор. Той пренебрегва цената на повече от 150 милиона загубени живота или факта, че намаляването на емисиите в близко бъдеще ще намали дългосрочния риск за климата и необходимостта да се разчита на бъдещо премахване на въглеродния диоксид. Това е много рискователна стратегия, като да купите нещо на кредит и да приемете, че някой ден ще имате достатъчно голям доход, за да го върнете обратно", заяви Шиндел.

За да проведат проучването, учените използват компютърни симулации, отчитащи бъдещите емисии на въглероден двуокис и свързаните с тях замърсители, като озон и прахови частици, при три различни сценария. Първият сценарий симулира ефекта от ускореното намаляване на въглеродните емисии и почти никакви отрицателни емисии през остатъка от 21-ви век. При вторият възможен вариант е симулиран ефектът при малко по-високи въглеродни емисии в близко бъдеще, но с достатъчно общи намаления, за да се ограничи затоплянето на атмосферата до 2°C до края на века. Третият сценарий симулира развръзката при още по-ускорен подход, при който емисиите в близкото бъдеще се намаляват до ниво, което би ограничило атмосферното затопляне до 1.5°C.

След разглеждането на трите възможности е изчислислено въздействието на замърсяването върху човешкото здраве при всеки сценарий по целия свят. Фокусът е върху резултатите в големите градове, като се използват добре установени епидемиологични модели, базирани на десетилетия данни на общественото здравеопазване, относно смъртните случаи, свързани със замърсяването на въздуха.

"Тъй като замърсяването на въздуха е нещо, което разбираме много добре и имаме обширни исторически данни, можем да кажем с относително голяма сигурност колко хора ще изгубят живота си в даден град при всеки сценарий. Надяваме се, че тази информация ще помогне на политиците и обществеността да разберат реалните ползи от ускоряване на процеса за намаляване на въглеродните емисии в близко бъдеще", казва Шиндел.

В България над 41% от замърсяването с въглероден диоксид се дължи на горенето на въглища, а според изследване проведено през 2017-та от "The Eco Experts" страната ни се нарежда на 13-то място сред най-токсичните държави в света.


По статията работи: Богдана Георгиева
Източник: www.sciencedaily.com, theecoexperts.co
Снимка: medicaldaily.com

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСъставкиЛюбопитноНовиниЕ-тата в хранитеЛайфстайлИстория