Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Намериха начин как да унищожават вредни бактерии със светлина

Намериха начин как да унищожават вредни бактерии със светлина

Намериха начин как да унищожават вредни бактерии със светлина - изображение

Шотландски учени намериха начин как да унищожават болестотворни микроби. Те са го постигнали като с обикновена светлина, настроена на специална вълна, облъчвали микробите. Чрез така наречената високоинтензивна тясноспектрална светлина са успели да дезинфекцират въздуха и да премахнат бактериите.

Резултатите били много по-добри, отколкото ако се почиства помещението с химически средства. Стерилизиращата лампа е откритие на елекроинженера проф. Скот Макгрегър и микробиолозите Мишел Маклийн, Джон Андерсън и физикът-оптик проф. Джери Улси. Тя е безвредна за хората. Обяснението е, че светлината със специална дължина на вълната активира определени молекули в бактериите, които под нейното влияние образуват реактивни химикали и разрушават микроба.

Светлината, излъчвана от стерилизиращия уред, е виолетова, но учените са я модифицирали със светлодиоди, които осветяват с топла бяла светлина. С лампата доказано се унищожават резистентни щамове на Staphylococcus aureus и Clostridium difficile, пише obekti.bg.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: i1.wp.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛюбопитноФизиологияЛайфстайлИсторияЗдравни съветиЛеченияНовиниМедицински изследванияХранене при...Клинични пътекиСоциални грижиБотаника