Начинът на приготвяне на рибата - определящ за нейните качества
"Не всички риби са еднакви! А това как ще ги сготвим никак не е маловажно!", казва авторът на изследването, Доналд Лойд-Джоунс от университета в Чикаго. Специалистът по хранене проследил хранителния режим на 84 хиляди жени през последните 20 години. Събраните данни сочат, че тези, които си мислят, че се хранят здравословно, като консумират пържена риба, дълбоко се заблуждават. Те ще си навлекат сърдечносъдови проблеми в много по-голяма степен от хората, които не консумират нито риба, нито особено тлъсти храни.
Изследваната група била със средна възраст 63 години и в нея били констатирани 1800 случая на инфаркт. Лойд-Джоунс сравнил хранителните навици на дамите със здравословни проблеми с тези на останалите жени. Дамите със сърдечносъдови проблеми консумирали пържена риба. Тези от тях, които я включвали в менюто си веднъж седмично, били подложени на 48% по-голям риск от инфаркт от останалите. В повечето случаи въпросните жени страдали и от затлъстяване. Когато пържим рибата, ние не само унищожаваме полезните й хранителни съставки, но и допълнително добавяме вредни вещества по време на готвенето, каквито са "транс" мастните киселини.
Участничките в изследването, които консумирали риба, печена на скара или във фурна, по правило се оказали в по-добро здраве от останалите. Не страдали от диабет, високо кръвно и нямали сърдечносъдови проблеми. Така че ако ще е риба, тя да е печена на фурна, скара или на пара, съветва Лойд-Джоунс.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Как да свалим холестерола и триглицеридите без лекарства
- Електрокардиограма (ЕКГ)
- Калкулатор индекс на телесната маса
- Знаете ли достатъчно за подкожните мазнини в тялото?
- Техники и натурални средства, помагащи при сърцебиене
- Опасни ли са екстрасистолите?
- И билките имат странични ефекти
- Какви са рисковете от затлъстяване?
- Екстрасистоли
- Сърдечен цикъл
Коментари към Начинът на приготвяне на рибата - определящ за нейните качества