Начало Здравна медиа Любопитно Бременност и майчинство Начинът на раждане допринася за по-голям или по-малък риск от последващо развитие на уринарна инконтиненция или пролапс

Начинът на раждане допринася за по-голям или по-малък риск от последващо развитие на уринарна инконтиненция или пролапс

Начинът на раждане допринася за по-голям или по-малък риск от последващо развитие на уринарна инконтиненция или пролапс - изображение

Десетгодишно проучване изследва как начинът на раждане влияе на вероятността жената да развие на по-късен етап разстройство на тазовото дъно. Учени от „Джон Хопкинс“ и от Медицински център Greater Baltimore установили, че вагиналното раждане значително увеличава риска.

Четирите нарушения на тазовото дъно, които са разгледани в изследването, са стрес уринарна инконтиненция (изтичане на урина при дейности, повишаващи коремното налягане), свръхактивен пикочен мехур (често и спешно уриниране), анална инконтиненция (принудителна загуба на твърди изпражнения или на газ) и пролапс на тазовите органи (органите пропадат надолу към влагалището).

Учените включили 1528 жени в проучването в рамките на 5 до 10 години от тяхното първо раждане. Те ги наблюдавали ежегодно до 9 години. От тях 778 родили чрез цезарово сечение, 565 имали поне едно спонтанно вагинално раждане и 185 родили с помощта на форцепс или вакуум. Средната възраст на дамите била 38,3 години в момента на записване. Най-младата участничка била на 22,7 г., а най-възрастната – на 61,7 г. в края на изследването.

Екипът от специалисти събрали информация, отнасяща се към датата на първото раждане, на каква възраст са били в този момент, индекс на телесна маса, дали вече са имали симптоми на някакво тазово разстройство, по какъв начин са родили. Данните показват при последващите посещения, че дамите от първата група – родили чрез секцио, направили 4039 визити, тези от втората – 2817, а от третата – 948 посещения. Някои жени вече били развили смущения в областта на тазовото дъно по време на записването за участие в проучването, докато при други те се появили в неговия ход.

Изследователите установили, че като цяло раждането чрез цезарово сечение намалява риска от разстройства на тазовото дъно, най-вече от пролапс на тазовите органи, докато раждането чрез форцепс или вакуум повишава опасността. С течение на времето, особено при пропадането на органите, величината на разликите нараства. Например до 15 години след първото раждане пролапсът на матката или вагиналната стена се наблюдава при 9% от жените с цезарово сечение, при 30% от дамите, родили естествено и при 45% от представителките на нежния пол, при които били използвани спомагателни инструменти.

Учените открили, че голям процент нови случаи на инконтиненция на пикочните пътища и червата се развиват през първите 5 години след раждането, докато пропадането на тазовите органи се проявява след много повече години. Третото, което установили специалистите, е, че размерът на гениталното прекъсване е свързан с всички нарушения на тазовото дъно, но е най-значимо при пролапса на тазовите органи. Това предполага, че размерът на гениталните прекъсвания е маркер, който може да идентифицира жените с висок риск от развитие на разстройства на тазовото дъно с остаряването.

„Въпреки че проучването е ограничено само до една болница в общността и може би не отразява точно популациите на национално или световно равнище, това е първият път, когато успяхме да съберем данни за значителен период от време“, коментира Виктория Ханда, професор по акушерство и гинекология в Медицинското училище към университета „Джон Хопкинс“.

Изследването може да помогне на специалистите да разберат кои жени са изложени на най-висок риск и кои трябва да бъдат насочени към стратегиите за превенция.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: virginiahospitalcenter.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияИзследванияСнимкиЗдравни съветиЛюбопитноКлинични пътекиСпортЗдравни проблемиИсторияНовиниЛайфстайлПсихологияХранене при...Алт. медицинаСоциални грижиОрганизацииПроизводителиЗаведенияСпециалистиБотаника