Неправилното почистване на дъската за рязане е предпоставка за разпространението на зарази
Дъската за рязане е един от предметите, който често се използва в домакинството. Неправилното й почистване обаче е предпоставка за разпространението на зарази или хранително отравяне особено през лятото. Изплакването с вода и сапун съвсем не е достатъчно, информират специалисти, цитирани от в. "Дейли стар" и БТА.
Недостатъчното почистване на кухненските пособия крият опасности за здравето. Водата и стандартните препарати не са достатъчни за предпазване от хранителни патогени. Това е от особено значение, ако дъската е използвана за рязане на сурово месо, където се помещават опасни причинители на хранителни неразположения и натравяне като ешерихия коли и салмонела.
Според експертите най-добрият и ефикасен начин за почистване на кухненското пособие е използването на белина, която унищожава всички вредители. Алтернативен вариант на белината поради неприятния мирис е почистването на дъската с паста, приготвена от сол, сода и вода.
Важна подробност е смяната на пособието, ако вече е наранено, пукнато или с по-дълбоки резки при използване. Тези пространства се почистват трудно и също са потенциален развъдник на различни бактерии.
Кухненските предмети и уреди са удобство за домакинството, но при неправилно почистване човек може неволно да развие различни инфекции и дори хранително натравяне. Специалистите съветват своевременно почистване с нужните медикаменти и старателно подсушаване.
По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: LoranShop.com
Коментари към Неправилното почистване на дъската за рязане е предпоставка за разпространението на зарази