Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Несемейните хора са застрашени повече от развитието на деменция

Несемейните хора са застрашени повече от развитието на деменция

Несемейните хора са застрашени повече от развитието на деменция - изображение

Хората, които никога не са били женени, са застрашени с 42% повече от развитието на деменция, поради по-ниската социална ангажираност, информират учени от Университетския колеж в Лондон.

Новото изследване е анализирало данните от 15 проучвания и е проследило здравето на повече от 800 000 души. Участвали са хора от Европа, САЩ, Азия И Южна Америка. Отчетени са фактори като възраст и пол.

Изводите на учените посочват, че самотните хора са заплашени от развитието на деменция в 42% повече от семейните хора или такива, които някога са били женени. Оказва се обаче, че и вдовиците са застрашени. При тях рискът възлиза на 20%.

Женените хора са по-склонни да водят здравословен начин на живот, по-социално ангажирани са и рискът от развитие на деменция при тях е много по-нисък“, коментира авторът на проучването психиатърът Андрю Семералд.

Според учените семейният живот успява да съхрани повече когнитивното здраве на хората и действа като предпазна мярка. Това заключение обаче не може да бъде категорично по отношение на причинно-следствената връзка. Специалистите считат, че подобна хипотеза може да бъде вярна и това ще насочи вниманието в бъдеще към нови проучвания в тази посока – изследвания, разглеждащи въздействието на социалната и семейната ангажираност върху психическото, физическото и цялостното здраве на човек.

Известно е, че социалните фактори играят важна роля върху развитието на деменция. Хората с широк кръг на социално взаимодействие имат по-малък риск от развитието на заболяването, отколкото тези, които са социално изолирани“, отбелязва молекулярният фармаколог Иън Мъсгрейв от Университета в Аделаида, Австралия.

Семейните хора са финансово по-отговорни, насърчават здравето на близките си и предоставят важна социална подкрепа – фактори, допринасящи за намаляването на риска от психични заболявания на по-късен етап от живота.

Според учените проучването може да се използва в подкрепа на превенцията срещу деменция сред несемейните хора.

Изследването е публикувано в Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: sciencealert.com
Снимка: jeanrichardfranck.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниХранене при...ЛайфстайлЛюбопитноПсихологияЗдравни съветиАлт. медицинаСоциални грижиИзследванияИсторияБотаникаСнимкиТестовеЛеченияИнтервютаВидеоОрганизацииРецепти