Начало Здравна медиа Любопитно Екология Нов огромен айсберг се откъсна от Антарктида

Нов огромен айсберг се откъсна от Антарктида

Нов огромен айсберг се откъсна от Антарктида - изображение

Нов огромен айсберг с площ 267 км? се е откъснал от ледник Пайн Айлънд, свидетелстват сателитни снимки на климатолога Стъф Лермит от Техническия университет в Делфи, Холандия.

Сателитни документи от 23 и 24 септември показват открити води между айсберга и ледения шелф.
Намаляването на ледника Пайн Айлънд се равнява на ? от всички загуби на лед в Антарктида, което представлява около 45 милиона тона на година. Това е третия по големина айсберг отцепил се от четири години насам за ледник Пайн Айлънд. Първият е регистриран през 2013 с площ от 652 км?, а вторият през 2015 с площ 582 km?.

Събитието е потвърдено и със сателитни данни от MODIS и Landsat 8 на изследователя от лабораторията за криосферни науки на НАСА Кристофър А. Шуман. Той посочва, че айсбергът е нестабилен и от него постоянно се отделят парчета от него. Шуман подчертава, че размерът на леда не е от съществено значение, а общата тенденция на отцепване на ледници.

Притеснително е общото отстъпление на ледения щит още от 2013 година насам. Процесът става все по-бърз, особено за големи ледници на юг в Антарктида“, коментира Кристофър А. Шуман.

В центъра на новият айсберг се образуват множество пукнати, които се насочват към краищата. Това свидетелства за образуването на тези пукнати навътре в ледника, което вероятно се дължи на топлата вода в океана, които са непрекъснато в съприкосновение. Това до голяма степен обяснява честотата на отцепване на големи ледникови късове, както и тяхното изтъняване. Към момента ледникът се движи със скорост от близо 4 км на година. При продължаване на тези две тенденции през следващото столетие целия ледник може да се окаже в морето.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: theverge.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниЛайфстайлСпортЗаведенияИстория