Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... НОКТИТЕ ГОВОРЯТ ЗА БОЛЕСТИТЕ НА ЧОВЕКА

НОКТИТЕ ГОВОРЯТ ЗА БОЛЕСТИТЕ НА ЧОВЕКА

НОКТИТЕ ГОВОРЯТ ЗА БОЛЕСТИТЕ НА ЧОВЕКА - изображение

   Добрите диагностици могат точно да „прочетат" какво е състоянието на организма по ръцете и най-вече - по ноктите. Всичко е изписано върху тях.

   Хайде сами да се опитаме да си снемем диагнозата. Ако оцветяването на ноктите е неравномерно или ако те са по-бледи от тена на ръката, можем да мислим за нарушаване в системата на кръвообращението. Бразди по ширината на нокътя подсказват за преминало скорошно инфекциозно заболяване. Ако по дължината на нокътя са се образували неравности като браздички или тук-там има вдлъбнатина като ямички, може би сте нарушили рязко баланса на храненето, променила се е в неблагоприятен вариант диетата ви.

   Добре би било да не се използват агресивни миещи препарати. Те веднага се отразяват на чупливостта на ноктите. Ако обаче имаме чупливи нокти, без да използваме недобри препарати, трябва да обърнем внимание на обмяната си.
Белите петънца подсказват излишък на захар в кръвта. Направете преглед за начален стадий на диабет, или се опитайте да направите профилактика срещу диабет.

ПОЖЪЛТЯВАНЕТО НА НОКТИТЕ

   Може да е вследствие на твърде много пушете /но то е специфично и личи, когато е от цигарения дим/, но голяма е вероятността баланса и обмена на мазнините в организма ви да е нарушен. Жълтите петна или цялостното пожълтяване са сигнал и за заболяване на дихателните органи.

   Извитите лъжичкообразно нокти подсказват за недостиг на желязо, за анемия. Недостатъчното хранене се отразява на белите лунички в основата на ноктите - те се обезцветяват, потъмняват.
Ако ноктите започват да се разслояват, да се нацепват, има голяма вероятност да са се появили проблеми с яйчниците.

   Като се знае, че за седмица ноктите порастват с около 1 мм, а пълният цикъл живот на един нокът е около 6 месеца, може да се изчисли кога се е зародило отклонението, проблема в организма в зависимост от появата на съответния белег. Обикновено това се е случило около 3 месеца преди външния показател - промяната във вида и структурата на нокътя.

   Ръцете също отразяват някои нарушения в работата на вътрешните ни органи. Червените крайчета на пръстите подсказват недобрата работа на храносмилателната система. Лилавият оттенък в червените крайчета на пръстите говори за проблеми с бъбреците. Петънцата по кожата на Венериния хълм /изпъкналата част под палеца/ сигнализират за някакво разстройство на половата система.

   Щитовидната жлеза показва своите проблеми чрез червеникави възелчета между пръстите, а загрубяването или неблагоприятната промяна на кожата на показалеца е указание на проблеми в жлъчката.

   Винаги е полезно един ден в седмицата да се остави организма да почива. Спираме за 24 часа храната, като пием топла вода, колкото ни се иска. Много е подходящо това да се предприема от петък на обяд до събота на обяд. При такъв режим ще помогнем на организма сам да се справи с много проблеми. И скоро ще се убедим в това по идеалния цвят, здравина и блясък на ноктите си.

За Framar.bg: в-к Старозагорско око

Още по темата:

3.5, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноСнимкиНовиниНаправления в медицинатаРецептиПсихологияЗдравни съветиСоциални грижиОрганизацииИсторияЛичностиНормативни актовеХранене при...Клинични пътекиСпортЛеченияАлт. медицинаБотаникаИнтервютаИзследванияСпециалистиТестовеЗаведенияОбразование