Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Обрязването намалява риска от ХИВ

Обрязването намалява риска от ХИВ

Обрязването намалява риска от ХИВ - изображение

Мъжкото обрязване може да бъде полезно не само от гледна точка на хигиената, но и да намали вероятността от заразяване с ХИВ, информират португалски изследователи от Научния Университет в Лисабон под ръководството на Ж. Соуса.

В изследване специалистите са се стремили да изучат историята на разпространението на вируса сред жители на африкански страни, разположени край бреговете на Гвинейския залив.

Учените са доказали връзката между разпространението на рядката разновидност на вируса ХИВ-2 в Африка и липсата на практиката за обрязване сред мъжкото население.

ХИВ, както и много други заболявания, съществува в разновидности, които се обединяват в две големи групи – ХИВ-1 и ХИВ-2. Първият вид е широко разпространен в страните от Запада и Азия. Поради тази причина по-голямата част от ваксините са ориентирани в борбата именно срещу този вид на болестта. От друга страна ХИВ-2 се среща изключително рядко и основно сред населението на Африка.

Соуса и неговия екип са анализирали данните на медицинските и социални служби в страните между екваториална и западна Африка и са разкрили възможната причина за високото разпространение на ХИВ-2 на определените територии. Учените са обърнали внимание на факта, че местните жители, заразени с вируса, са били географически разпределени. Те са били съсредоточени в определени региони и страни.

Това заинтригувало учените и те са решили да открият факторите, които влияят на разпространението на вируса. Сред стандартните причини са употребата на наркотици, еднополовите контакти, проституцията. Специалистите са открили още една възможна причина – мъжкото обрязване. В миналото този ритуал не е бил популярен в Африка, но в последните години е изключително разпространен сред населението.

Съпоставяйки данните и статистиките от преди 60 години на миналия век за разпространението на ХИВ-2 през 90-те , Соуз е открил интересна закономерност. В тези региони на Африка, където обрязването е било популярно около 50-65 години назад, броят на заразените е бил изключително малък, по-нисък за региона, в сравнение с последните години.

Специалистите не уточняват как точно обрязването влияе на предотвратяване на заразяването, но популярните данни говорят, че тази процедура може да се препоръча като средство за защита от ХИВ.

Преди пет години в друго изследване в ЮАР специалистите са достигнали до извода, че обрязването в пъти намалява вероятността от заразяване с ХИВ-1. Политиката е била насочена към увеличаване на броя на обрязване сред младите мъже. Това е довело до по-нисък брой на заразени с ХИВ  в най-неблагоприятните градове на страната.

Изследането е публикувано в PLoS One.

Снимка: Dave Anderson

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниИсторияЛюбопитноЛеченияСнимкиАлтернативна медицинаТестовеБотаникаНормативни актовеИнтервютаЗдравни проблемиМедицински изследвания