Оризът осигурява здраве и баланс

Оризовото зърно се отличава с високата си хранителна стойност - съдържа 75-85% въглехидрати и 5-10% протеини. Тези два компонента са с добра усвояемост от човешкия организъм.
Оризът притежава редица характеристики, които го превръщат в желана храна - доставя бързо енергия, стабилизира кръвната захар, осигурява витамин В1, поддържа доброто храносмилане, подобрява състоянието на кожата, регулира кръвното налягане и се препоръчва при заболяване на сърцето.
Съществуват множество сортове ориз, които се използват в различните национални кухни. Арабите предпочитат басмати, японците - суши ориз, Западът консумира предимно бял /полиран/. Напоследък здранословното хранене препоръчва кафяв /неполиран/, който превъзхожда белия многократно по хранителни показатели, тъй като всички полезни съставки са в обвивката на оризовото зърно.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- И билките имат странични ефекти
- Понижаване на холестерола с червен ферментирал ориз
- Как да запазим здрави нервите си
- Как да си направим оризово лепило?
- Черен императорски ориз - защо е полезен забраненият ориз
- Какви са здравословните ползи на сорта ориз „Басмати“
- Ядки за закуска за остър ум дори в напреднала възраст
- 10 невероятни ползи от черешите за нашето здраве
- Свинска супа с ориз
- Направете си маска от оризово мляко и мед срещу суха и изтощена коса
Коментари към Оризът осигурява здраве и баланс