Оризът осигурява здраве и баланс
Оризовото зърно се отличава с високата си хранителна стойност - съдържа 75-85% въглехидрати и 5-10% протеини. Тези два компонента са с добра усвояемост от човешкия организъм.
Оризът притежава редица характеристики, които го превръщат в желана храна - доставя бързо енергия, стабилизира кръвната захар, осигурява витамин В1, поддържа доброто храносмилане, подобрява състоянието на кожата, регулира кръвното налягане и се препоръчва при заболяване на сърцето.
Съществуват множество сортове ориз, които се използват в различните национални кухни. Арабите предпочитат басмати, японците - суши ориз, Западът консумира предимно бял /полиран/. Напоследък здранословното хранене препоръчва кафяв /неполиран/, който превъзхожда белия многократно по хранителни показатели, тъй като всички полезни съставки са в обвивката на оризовото зърно.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- И билките имат странични ефекти
- Какви са здравословните ползи на сорта ориз „Басмати“
- Методи за лечение на анорексия
- Черен императорски ориз - защо е полезен забраненият ориз
- Уголемената езична сливица е локално състояние и не води до увреждане на далечни органи
- Диета с ниско съдържание на мазнини
- Способността за балансиране на един крак е признак за добро общо здраве
- ДКЦ 21 - София ЕООД, гр. София
- Оризови спагети
- Понижаване на холестерола с червен ферментирал ориз
Коментари към Оризът осигурява здраве и баланс