Какво се случва с тялото, когато спрем захарта

Акценти
|
Захарта е естествена съставка в много храни, като плодове и зеленчуци, сирене и мляко, зърнени храни и други. При производството на преработени храни обаче, например бонбони, газирани напитки, бисквити и много други, се добавя захар под различни форми.
И, докато една ябълка естествено съдържа захар и от нея организмът ни получава също витамини, минерали и още редица полезни вещества, то преработените храни дават на тялото добавена захар и не получаваме допълнителни хранителни вещества.
Добавената захар е допълнителни калории за организма. Това са т.нар. "празни калории", които могат да бъдат причина за напълняване. Прекомерният им прием е свързан с редица здравословни проблеми, включително проблеми със зъбите.
Затова много хора се стараят да ограничат и дори да изключат напълно захарта от храненето си.
Какво се случва с тялото, когато ограничим или спрем приема на захар
При консумацията на сладки храни в мозъка се освобождава допамин и се чувстваме удовлетворени. Когато се лишим от удоволствието, изпитваме симптоми на отнемане. Те са временни и са характерни за първите дни или седмици от пълното спиране на захарта, защото на тялото му е необходимо време, за да се приспособи и да функционира без бързия енергиен тласък, който захарта му осигурява. За това време енергийните нива се стабилизират, сънят се подобрява, желанието за сладко намалява, вкусовите рецептори се пренастройват и започваме да усещаме повече аромата на храните, повишава се тонусът. Физически промени не са характерни за този период.
› Симптоми на отнемане след спиране на захарта
› Здравни ползи от спирането на захарта
› Трябва ли да спрем напълно приема на захар
Симптоми на отнемане след спиране на захарта
Когато ограничим значително приема на захар или я изключим напълно от храненето си, най-често изпитваме:
- главоболие;
- умора;
- раздразнителност;
- замаяност;
- общо неразположение
- променливо настроение.
Дългосрочните здравни ползи от ограничаването на захарта обаче са съществени и е добре да бъдем запознати с тях, защото те оказват влияние и на физическото ни състояние.
Здравни ползи от спирането на захарта
Основните предимства от спирането на добавената захар са свързани с поддържането на здравословно тегло, което повлиява нивата на холестерола, на триглицеридите и на кръвната захар. Понижава се рискът от развитие на сърдечни заболявания, на диабет тип 2 и на други хронични здравословни проблеми, намалява вероятността от високо кръвно налягане.
Ограничаването на захарта помага за поддържането на здравословно тегло
Приемът на твърде много калории, независимо от източника им, води до напълняване. Добавената захар обаче може да допринесе и за увеличаване на апетита. Затова е препоръчително да замените част от "празните калории" с пълноценни, засищащи храни, богати на хранителни вещества. Така ще се заситите по-бързо и ще намалите риска от преяждане.
По-малко захар в диетата допринася за понижаването на холестерола
Ако телесното ви тегло е по-високо от здравословното, вероятността от повишаване на нивата на холестерола и на триглицеридите, е по-голяма. Когато намалите приема на добавена захар, може да намалите калориите и да отслабнете. Дори при хора с еднакво телесно тегло, при тези, които получават под 20% от калориите си от добавени захари, по-често се наблюдават по-ниски нива на триглицериди.
» Диета без захар – какво означава, какви са ползите и вредите от нея |
Намаляването на добавената захар понижава риска от сърдечни проблеми
Високите нива на триглицериди в кръвта са предпоставка за сърдечни заболявания. По-малкото добавена захар в храната може да понижи тези нива, да помогне за поддържането на здравословно тегло и да намали натрупването на мазнини. Ако получавате повече от 20% от калориите си от добавена захар, дори да не сте с наднормено тегло, съществува риск от сърдечни проблеми. Ограничаването на захарта може да намали този риск. Резултатите от проучване, проведено през 2023 година, показват, че увеличаването на добавената захар в храненето дори само с 5% е свързано с 6% по-висок риск от сърдечни заболявания, а вероятността от инсулт се увеличава с 10%. Добавената захар повишава нивата на инсулин. Това активира симпатиковата нервна система, като увеличава сърдечната честота и повишава кръвното налягане.
Ограничената консумация на захар подобрява здравето на зъбите
Колкото по-малко захар консумирате, толкова по-малко кариеси ще имате. Захарта е причина за образуване на киселинност в устната кухина, а киселината разрушава зъбния емайл, като причинява кариес. Освен това тя създава среда за развитие на различни бактерии, които причиняват заболявания на венците и гингивит.
Намаленият прием на захар подобрява състоянието на кожата
Захарта може да намали еластина – протеин, който поддържа кожата ни еластична. Това ускорява стареенето, като се появяват фини линии и бръчки.
Според Американската академия по дерматология повишеният прием на добавена захар повлиява и появата на акне, тъй като повишените нива на кръвна захар причиняват възпаление на цялото тяло. Тези скокове заставят тялото да произвежда повече себум. А и излишният себум, и възпалението са предпоставка за появата на акне по кожата.
» Как да се откажем от сладкото |
По-малко захар – по-добро настроение
Захарта наистина дава енергиен тласък и еуфория, но тези приливи са краткотрайни. След като отшумят, може да настъпят тежки "сривове" в настроението, като ни карат да се чувстваме потиснати, тъжни и дори депресирани.
Ограничаването на захарта е полезно за мозъка
Когато се намали консумацията на добавена захар, се подобряват когнитивните функции, като памет, концентрация и учене, и се повишава умствената способност.
- What Happens When You Cut Out Added Sugar?: https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-effects-cut-added-sugar
- What Happens to Your Body When You Stop Eating Sugar, According to a Dietitian: https://www.prevention.com/health/a65191313/what-happens-to-your-body-when-you-stop-eating-sugar
- Giving up sugar can change your body for the better – within days: https://www.nationalgeographic.com/science/article/health-benefits-of-reducing-sugar
- What Happens to Your Body When You Stop Eating Sugar?: https://integrishealth.org/resources/on-your-health/2023/september/what-happens-to-your-body-when-you-stop-eating-sugar
Често задавани въпроси
Трябва ли да спрем напълно приема на захар?
Не. Много хора се стараят да изключат напълно захарта от храненето си, но това не е необходимо. Захарите, и изобщо въглехидратите, са от съществено значение за функционирането както на мозъка, така и на организма като цяло. Сама по себе си захарта не вреди на тялото, ако се консумира в умерени количества, например под формата на плодове. Най-разумно е да не прекаляваме с нея, да бъдем физически активни и да се храним балансирано.
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Защо изпитваме глад за сладко или солено и как да го преодолеем
- Сладките храни по време на бременност правят децата хиперактивни
- Защо жените обичат сладкото и каква е ползата от него
- Как да се откажем от сладкото
- Какво да правите, ако ястието ви е твърде сладко
- За да ви е топло, хапнете сладичко
- Сладкишите повишават опасността от рак на матката с 42 процента
- Как и защо да спрем захарта за един месец
- Горска ангелика, Горска пищялка, Дива ангелика
- Сладките напитки увеличават риска от рак на гърдата
Коментари към Какво се случва с тялото, когато спрем захарта