Сладкишите повишават опасността от рак на матката с 42 процента
Учени от института Каролинска в Стокхолм анализираха хранителните навици на 60 000 жени, проследени 10 години, за да проверят връзката между сладките храни и рака на ендометриума. Известно е, че опасността от рак на ендометриума се засилва при наднормено тегло. Резултатите от шведското изследване показват, че някои сладки храни като бонбони, безалкохолни напитки и конфитюр не увеличават риска от рак на матката.
Жените, които похапват бисквити, кифли и сладки повече от три пъти седмично, обаче са с 42 процента по-застрашени от него, а тези, поддаващи се на изкушението 2-3 пъти седмично - с 33 процента.
Сладките храни се отразяват върху риска от рак по няколко начина. Единият е, че натоварването със захар предизвиква освобождаване на повече инсулин, който може да стимулира прекомерен растеж на клетките на ендометриума, покриващ матката. Сладкото засилва също отделянето на хормона естроген, а той предизвиква неконтролируем растеж на клетки. Това е ключова характеристика на рака.
За Framar.bg: Актуално.ком
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Нищожно нисък обхват на ваксината, предпазваща от рак на маточната шийка
- HPV ваксина: ваксина против рак на шийката на матката
- Защо изпитваме глад за сладко или солено и как да го преодолеем
- Какво да правите, ако ястието ви е твърде сладко
- Как да се откажем от сладкото
- Шотландия отчита нулев брой заболели от рак на маточната шийка при момичета, ваксинирани преди 14-ата година
- Защо жените обичат сладкото и каква е ползата от него
- Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка 2021-2024 г. – същност и цели
- Вътрешноматочната спирала предпазва от рак на маточната шийка
- HPV ваксината води до спад от близо 90% в случаите на рак на маточната шийка във Великобритания
Коментари към Сладкишите повишават опасността от рак на матката с 42 процента