Сладкишите повишават опасността от рак на матката с 42 процента

Учени от института Каролинска в Стокхолм анализираха хранителните навици на 60 000 жени, проследени 10 години, за да проверят връзката между сладките храни и рака на ендометриума. Известно е, че опасността от рак на ендометриума се засилва при наднормено тегло. Резултатите от шведското изследване показват, че някои сладки храни като бонбони, безалкохолни напитки и конфитюр не увеличават риска от рак на матката.
Жените, които похапват бисквити, кифли и сладки повече от три пъти седмично, обаче са с 42 процента по-застрашени от него, а тези, поддаващи се на изкушението 2-3 пъти седмично - с 33 процента.
Сладките храни се отразяват върху риска от рак по няколко начина. Единият е, че натоварването със захар предизвиква освобождаване на повече инсулин, който може да стимулира прекомерен растеж на клетките на ендометриума, покриващ матката. Сладкото засилва също отделянето на хормона естроген, а той предизвиква неконтролируем растеж на клетки. Това е ключова характеристика на рака.
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- FDA одобри устройство за скрининг за рак на маточната шийка за домашна употреба
- HPV ваксина: ваксина против рак на шийката на матката
- Какво да правите, ако ястието ви е твърде сладко
- И само една доза от ваксината срещу рак на маточната шийка е ефективна
- СЗО със стратегия за елиминиране на рака на маточната шийка
- Харалд цур Хаузен и приносът му за борбата с рака на маточната шийка
- Защо изпитваме глад за сладко или солено и как да го преодолеем
- Защо жените обичат сладкото и каква е ползата от него
- Как да се откажем от сладкото
- 75% от младите жени в България ще бъдат ваксинирани срещу рак на шийката на матката
Коментари към Сладкишите повишават опасността от рак на матката с 42 процента