Сладкишите повишават опасността от рак на матката с 42 процента

Учени от института Каролинска в Стокхолм анализираха хранителните навици на 60 000 жени, проследени 10 години, за да проверят връзката между сладките храни и рака на ендометриума. Известно е, че опасността от рак на ендометриума се засилва при наднормено тегло. Резултатите от шведското изследване показват, че някои сладки храни като бонбони, безалкохолни напитки и конфитюр не увеличават риска от рак на матката.
Жените, които похапват бисквити, кифли и сладки повече от три пъти седмично, обаче са с 42 процента по-застрашени от него, а тези, поддаващи се на изкушението 2-3 пъти седмично - с 33 процента.
Сладките храни се отразяват върху риска от рак по няколко начина. Единият е, че натоварването със захар предизвиква освобождаване на повече инсулин, който може да стимулира прекомерен растеж на клетките на ендометриума, покриващ матката. Сладкото засилва също отделянето на хормона естроген, а той предизвиква неконтролируем растеж на клетки. Това е ключова характеристика на рака.
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- HPV ваксина: ваксина против рак на шийката на матката
- Метод за лечение на рак на маточната шийка намалява с 40% риска от смърт
- Защо жените обичат сладкото и каква е ползата от него
- Как да се откажем от сладкото
- В САЩ препоръчват тестване за HPV на всеки пет години
- Създадоха ваксина срещу рак на маточната шийка с профилактично и терапевтично действие
- Най-добрата превенция срещу рака на шийката на матката е ваксинацията
- За девети път у нас Европейска седмица за предпазване от рак на маточната шийка
- Нова крачка в лечението на рак на маточната шийка
- Защо изпитваме глад за сладко или солено и как да го преодолеем
Коментари към Сладкишите повишават опасността от рак на матката с 42 процента