Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Расата определя скоростта, с която се развиват предраковите клетки

Расата определя скоростта, с която се развиват предраковите клетки

Расата определя скоростта, с която се развиват предраковите клетки - изображение

Скоростта, с която се развиват предраковите клетки в шийката на матката, варира в зависимост от расата на пациента.

Най-бърз е процесът при латиноамериканските жени. Там лезиите скоростно се променят от безвредни до смущаващо опасни и това става за 17,6 месеца. В същото време за представителките на негроидната раса процесът е много по-бавен и за достигането на критично състояние са необходими 27,6 месеца.

При проучването на обратния процес се оказва, че латиноамериканките се възстановяват по-бързо. При тях лезиите регресират от високи до безвредни средно за 28,1 месеца. При чернокожите процесът обикновено отнема 49 месеца.

Степента на прогресия и регресия на предраковите клетки за белите и азиатските жени съвпадат, което е по-близо до очакваните модели, но които се основават настоящите насоки за лечение, казват специалистите.

Това показва изследване, реализирано от американски екип под ръководството на акушер-гинеколога Даниел Мартингано. Учените са анализирали медицинските данни на 5500 жени, на които е правена цитонамазка в продължение на 10 години. По време на теста се взема проба от клетки на шийката на матката. Те биват проверявани за аномалии, които от своя страна могат да са показателни за наличието на рак

Екипът, работил по случаите, отбелязва прогресивно развитие у пациенти, при които са налице клетъчни аномалии – от нетипични, но безобидни лезии до такива с изключително високи нива на опасност, които най-вероятно ще се развият в рак. Проучена е още и скоростта, с която лезиите регресират от висок до безвреден клас.

Предраковите лезии са резултат от човешкия папилома вирус (HPV) и могат да доведат до рак на шийката на матката. Много често имунната система е в състояние да се пребори с вируса, а когато това се случи предраковите лезии могат да се върнат към състоянието на нормалните клетки. Агресивното лечение включва отстраняването на клетките, но въпреки че елиминира риска от рак, това може да повлияя неблагоприятно върху репродуктивното здраве, особено ако процедурата се извършва неколкократно.

„Сега вече знаем, че различните групи хора следват различни траектории по отношение развитието на болестта, което ни позволява да съобразим лечението с тази особеност, а това е изключително полезен подход за пациентите ни“, убеден е д-р Мартингано.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: gearmix.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноСнимкиЛайфстайлИсторияАлт. медицинаФизиология