Начало Здравна медиа Любопитно Екология Очаква се появата на озонова дупка през лятото над САЩ

Очаква се появата на озонова дупка през лятото над САЩ

Очаква се появата на озонова дупка през лятото над САЩ - изображение

Съществува реална опасност от появата на озонова дупка през лятото над централните райони на САЩ, алармират специалисти от Харвард.

Над централата част на САЩ озоновият слой е изключително уязвим през лятото, което значително увеличава риска от появата на озонова дупка и проникването на вредни ултравиолетови лъчи. Водната пара, появяваща се в атмосферата благодарение на силните бури, може да предизвика определени химични реакции, които да доведат до разрушаването на озоновия слой на полюсите.
Специалистите са анализирали данни от стратосферата над Арктика. Резултатите от проучването са показали, че разрушаването на озоновия слой се свързва с количеството водна пара и повишаването на температурите.

Учените от Харвард поясняват, че всяка година през лятото над централната част на САЩ бушуват приблизително четири хиляди урагана, проникващи в стратосферата. Това предполага реална заплаха от изчерпване на озоновия слой в този участък през летните месеци, което предполага и намаляване на защитата срещу ултравиолетовите лъчи.

Озонът е особено деликатен аспект за обитаемост на планетата. Осигурява защитата от UV радиацията както за хора, така и за растения и животни. Според изследванията намаляването на озоновия слой дори с 1% корелира с увеличаване на 3% на развитието на рак на кожата сред населението. Само в САЩ се регистрират всяка година близо 3,5 милиона нови случая на рак на кожата. Затова всеки процент от намалението на озона в стратосферата е предпоставка за бъдещи 100 000 нови пациенти с рак на кожата само в САЩ.

Материалът на специалистите е публикуван в Proceedings of the National Academy of Sciences.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: tsmedia.si

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлАлтернативна медицинаСпортНовиниБотаникаЛечения