Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Слънцезащитните кремове възпрепятстват приема на витамин D

Слънцезащитните кремове възпрепятстват приема на витамин D

Слънцезащитните кремове възпрепятстват приема на витамин D - изображение

Слънцезащитните кремове и лосиони са известни със защитата си срещу рак на кожата. Но прекомерната им употреба може да доведе до недостиг на витамин D в организма, което да бъде причина за отслабване на мускулите и възможни фрактури на костите, според ново проучване.

Според специалисти от Университета "Туро" в Калифорния при близо 1 милиард души по света може да се отчете недостиг на витамин D, поради неадекватно излагане на слънчеви лъчи или хронични заболявания, свързани с употребата на слънцезащитни лосиони.

В изследването също се посочва интересният факт, че 95% от афро-американците имат недостиг на витамина. Според резултатите варирането на стойностите на витамин D в организма зависи от различията в пигментацията на кожата.

Хората са доста заети и все по-малко време изкарват под слънчевите лъчи. Когато излязат обаче, обикновено си слагат голямо количество слънцезащитни кремове, което неутрализира възможността на организма да произвежда витамина D. Въпреки, че с това се предпазват, трябва да се знае, че има и умерени нива на излагане на слънчеви лъчи, които оказват своя здравословен ефект за тялото“, коментира Ким Пфотенхойер от екипа на изследователите.

Д-р Пфотенхойер твърди, че редица заболявания като диабет тип 2, заболявания на бъбреците и болест на Крон, такива, които се свързват с малабсорбция възпрепятстват значително способността на тялото да метаболизира витамин D от хранителни източници.

Витамин D играе важна роля във функционирането на организма – модулира клетъчния процес, имунната функция и невромускулната функция, намалява значително възпаленията.

Поддържането на здравословно ниво в от важно значение. Нужни са до 30 минути под слънчева светлина, като се има предвид и географското разположение на определен човек, както и кожната пигментация. За максимално захранване не е необходимо поставянето на слънцезащитни мазила.

Предстоят изследвания за пряка връзка между дефицитът на витамин D и развитието на заболявания като множествена склероза, инфекции, респираторни заболявания, рак и други.

Проучването е публикувано в  Journal of the American Osteopathic Association.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: DermaGraphic

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛеченияЗдравни съветиНовиниИсторияХранене при...ПсихологияСнимкиФизиологияСпортСъставкиЗаболявания (МКБ)ЛайфстайлМедицински изследванияБотаникаПроизводителиАнкетиТестовеВидеоАлтернативна медицина