Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Възрастта може да е фактор при лечението на немеланомен рак на кожата

Възрастта може да е фактор при лечението на немеланомен рак на кожата

Възрастта може да е фактор при лечението на немеланомен рак на кожата - изображение

Ново проучване сочи, че при много възрастни пациенти невинаги е нужно да се лекува по-малко агресивен рак на кожата по лицето. Възрастта им и начинът им на живот трябва да се вземат предвид, когато се обсъжда подходът за лечение на бавно нарастващ немеланомен кожен рак.

Този вид заболяване се отнася към сквамозноклетъчните (SCC) или базалноклетъчните (ВСС) карциноми. Решението да се изрежат или да се лекуват по някакъв начин трябва да се съобрази с начина на живот на пациентите, техните нужди и желания дотолкова, доколкото те са наясно какво е развитието на рака.

Има много начини за лечение, всички видове злокачествени заболявания не са еднакви, но ракът на кожата често не е смъртоносен“, казва съавторът на изследването д-р Сънил Толпади от Медицинското училище към университета в Индианаполис.

Специалистът и неговите колеги проучили 440 възрастни хора над 40 г. с 569 немеланомни ракови заболявания на лицето. Близо 55% страдали от базалноклетъчни карциноми, а 30% - от плоскоклетъчни, каквото е другото име на сквамозноклетъчните. В една трета от случаите не е установен рак, който да е останал в кожата след отстраняването на лезията след биопсия. Това твърдение е вярно за почти половината от пациентите над 90-годишна възраст.

След няколко години 50 от участниците в изследването умират, като разбира се по-голямата част са сред тези около 90 г. Но никой от тях не е починал от рак на кожата. При повече от един на всеки трима болни над 80-годишна възраст и при повече от половината от тези над 90-годишна възраст премахването на лезията след биопсия е освободила организма им от заболяването. Това означава според специалистите, че голяма част от пациентите не се нуждаят от по-широко лечение.

Леченията на немеланомен рак на кожата варират от имуномодулаторни кремове до разрушителни терапии като изгаряне, замразяване, изрязване чрез лазер или по хирургичен път. Д-р Брайън Гасман от Кливландската болница коментира, че всяка година се изразходват много средства за немеланомния рак на кожата при възрастни пациенти. Затова резултатите от проучването са силен аргумент относно подхода на изчакване при деветдесетгодишните.

Изследователите посочват, че повече от половината от тези пациенти умират в рамките на 1 година. И при нито един причината не е раковото заболяване. Необходими са още изследвания, за да се проучи дали изчакването е рентабилно и дали ще има по-удовлетворителен резултат за много възрастните пациенти отколкото хирургичното изрязване.

Идеята, че някои немеланомни ракови заболявания на кожата при тези хора могат да бъдат наблюдавани без формално лечение, е интригуваща“, споделя д-р Гасман. Но са необходими според него още категорични доказателства, за да се променят стандартите в грижите.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: mole-removal.co.uk

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлБотаникаЛечения