Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Екстрактът от див морков предпазва кожата от рак

Екстрактът от див морков предпазва кожата от рак

Екстрактът от див морков предпазва кожата от рак - изображение

Проучване установи големите медицински ползи, които дивият морков, и по-специално маслото от растението, има. Изследването е насочено конкретно към рака на кожата.

Билката се използва за широк спектър състояния като стомашни язви, диабет, мускулни болки и др., има антибактериални, диуретични и противогъбични свойства. Изследователите искали да се съсредоточат върху естракта на маслото от дивия морков, тъй като предишни проучвания потвърдили мощните противоязвени, противовъзпалителни и антиоксидантни качества на растението, както и цитотоксичните ефекти срещу рак на гърдата, на дебелото черво и кръвта. Целта на учените била да проверят дали същите способности на растението работят и срещу рак на кожата.

Специалистите изследвали 4 фракции от екстракта върху човешки HaCaT кератиноцити - клетъчна линия, използвана за in vitro изследвания върху човешката кожа. Използвали 3 типа клетъчни култури - HaCaT (нетуморогенен), HaCaT-ras A5 (доброкачествен туморогенен) и HaCaT-ras II4 (злокачествен). Учените установили, че фракцията на основата на пентан на екстракта от масло на див морков намалява популацията на раковите клетки. Освен това той повишава експресията на протеини, които провокират естествената клетъчна смърт (апоптоза), но в същото време намалява изразяването на онези, които потискат апоптозата.

За да изпробват потенциалните ефекти на екстракта, изследователите създали животински модел. Индуцирали папиломи върху гърба на мишки и открили, че интраперитонеалното инжектиране с пентан спира не само появата на брадавиците, но и броя и развитието на вече оформилите се. Така специалистите заключили, че екстрактът от див морков има антитуморен ефект, особено срещу химически индуциран рак на кожата.

Трябва да се подхожда с голямо внимание, когато се събира билката, тъй като тя много си прилича с бучиниша, който е отровен.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: piedmontpicnic.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияБотаникаНовиниЛюбопитноЗдравни съветиИнтервютаЛайфстайлЛечения