Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Пародонтитът може би възпрепятства ефикасността на лекарствата за хипертония

Пародонтитът може би възпрепятства ефикасността на лекарствата за хипертония

Пародонтитът може би възпрепятства ефикасността на лекарствата за хипертония - изображение

Лошата устна хигиена пречи за упражняването на добър контрол върху високото кръвно налягане. Проучване показва, че пародонтитът може да повлияе на ефективността на лекарствата за хипертония.

„Неотдавнашни изследвания твърдяха, че влошеното орално здраве се свързва с няколко преобладаващи състояния като сърдечносъдови заболявания, диабет, удар и затлъстяване, както и с повишена смъртност“, казва д-р Давиде Пиетропаоли от болница „Сан Салваторе“ към университета в Л`Акуила, Италия. Но това, което специалистите сега установили, било голяма изненада за тях.

Изследователите анализирали данни от американското Национално изследване на здравето и храненето между 2009 г. и 2014 г. на хора над 30-годишна възраст, с високо кръвно налягане, които били подложени на стоматологичен преглед. 3626 души заявили, че понастоящем приемат лекарства за хипертония, а 460 не.

Денталните прегледи показали, че 52 на сто от участниците страдали от пародонтална болест, което е хронично възпаление на тъканта около корените на зъбите. Повечето от тях били с умерена степен на възпаление, 3% били с лека, а 12% били с тежка.

Учените установили, че средното систолично кръвно налягане се увеличава прогресивно при хората с леки до тежки случаи на пародонтоза. При пациентите с хипертония и пародонтит е 20 на сто вероятността да се контролира по-трудно високото кръвно налягане с лекарства. Процентът е по-голям при тях, отколкото при диабетиците например. Специалистите открил, че контролът на кръвното налягане е по-лош при хората с пародонтално заболяване във всички възрастови групи.

При пациентите с хипертония, които не приемат медикаменти за кръвно налягане, систоличното налягане е средно с 2,8 до 7,6 mmHg по-високо при наличието на пародонтит, макар че той изглежда не увеличава риска от хипертония над 130/80, което е прагът за лечение.

Проучването не е контролиран експеримент, предназначен да докаже дали и как възпалението на венците може директно да повлияе на кръвното налягане. „Ако резултатите ни се потвърдят от специални изследвания, оралното здраве може да подобри лечението на хипертонията, която се счита за най-рисковия фактор за появата на сърдечносъдови заболявания“, коментира Пиетропаоли.

Учените предполагат, че лечението на пародонтита, съвместно със здравословния начин на живот и хранене, са в състояние да помогнат за понижаване на кръвното налягане и евентуално да ограничи нуждата от лекарства за хипертония.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: rockdalesmilecenter.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...ЛюбопитноАлт. медицинаЗдравни съветиБотаникаЛеченияНовиниИнтервютаПатологияСнимкиТестовеИсторияДиетиПсихологияВидеоФизиологияЗдравни проблемиОрганизацииИзследванияКлинични пътекиСпорт