Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Пиейки от една и съща бутилка за вода, поемаме хиляди бактерии

Пиейки от една и съща бутилка за вода, поемаме хиляди бактерии

Пиейки от една и съща бутилка за вода, поемаме хиляди бактерии - изображение

Знаем, че да използваме една и съща пластмасова бутилка много пъти не е препоръчително заради отделянето на вредни вещества от материала, от който е направена. А сега екип на сайта „Тредмил ревю“ е доказал, че шишетата съдържат много повече бактерии, отколкото, например, кучешка играчка, цитира БНТ.

Изследователите са направили лабораторен анализ на капачките на 12 бутилки, използвани многократно от спортисти. Установили са над 300 000 единици на квадратен сантиметър, които образуват колонии. Шишетата с изтегляща се капачка съдържат 162 000 единици, а тези със завинтващи се – 160 000.

Най-малко бактерии могат да се открият в спортна бутилка със сламка, по което могат да се открият само 25 единици. Това са с две по-малко, отколкото има по седалката на тоалетната чиния. Специалисти съветват да употребяваме манерка от неръждаема стомана, която трябва често да мием и да не я оставяме дълго време пълна донякъде.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: framepool.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноРецептиНовиниИсторияХранене при...ЛеченияМедицински изследванияКлинични пътекиСнимкиСоциални грижиБотаника