Плодове и зеленчуци намаляват с 30% риска от катаракта
Консумацията на много плодове и зеленчуци може да намали риска от катаракта с до една трета, казват учените.
Храни, богати на витамин С, особено спанак и ягоди, предпазват от поразяващата зрението болест. Британското проучване е първото, което показва, че хранителният режим и начинът на живот е почти два пъти по-важен от генетичния фактор.
Изследването обхваща повече от 1000 двойки жени близнаци, които отговарят на въпросник за хранителния им режим. Експертите откриват, че диета, богата на витамин С, намалява риска от катаракта с 20%. Около една трета от участниците (324 двойки) са проследени още 10 години. Оказва се, че при тези, консумирали много плодове и зеленчуци, е регистрирано намаление с 33% на прогресията на заболяването.
"Най-важното откритие е, че витамин С в храната изглежда предпазва от това болестта да прогресира", посочва проф. Кристофър Хамънд, офталмолог в Кралския колеж в Лондон. Той посочва, че не може да се избегне напълно развитието на катаракта, но сме в състояние да забавим значително нейното начало и да се предпазим от влошаване.
Генетичните фактори представляват 35% от развитието на болестта, а 65% се дължат на фактори на околната среда, като например диетата. Вътреочната течност нормално е с високо съдържание на витамин С, което предотвратява окисляването и замъгляването на зрението.
Коментари към Плодове и зеленчуци намаляват с 30% риска от катаракта