Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Подпушване на слюнчените жлези

Подпушване на слюнчените жлези

Подпушване на слюнчените жлези - изображение

В устата се излива секретът на три слюнчени жлези - околоушната, подчелюстната и подезичната. От всяка излиза канал, по който се движи секретираната слюнка, отварящ се на различни места в устата. Трите жлези секретират различна по своите качества слюнка. Най-течна е тази от околоушната жлеза, а най-гъста (вискозна) е слюнката на подчелюстната.

Като всеки канал, по който се излива течност, и изходните канали на жлезите може да се запушат при различни ситуации. При всички случаи е свързано със състава и вискозността на слюнката. Колкото по-гъста е, толкова по-голяма е възможността от запушване.

Сред възможните причини са и намаляване на слюнчения ток, наличие на слюнчени камъни, дехидратиране на организма, което може да стане при тежко физическо натоварване или спортуване, при недостатъчен прием на течности, голяма консумация на кафе или алкохол и други.

При прием на някои лекарства също може да се получи предпоставка за запушване на жлезите, такива са антихистаминовите, обезводняващите и други. Увеличаване на калция, както и промени в електролитния баланс на организма също може да са причина за това.

Образуването на слюнчени камъни обикновено се наблюдава след 40-годишна възраст, но може да се случи във всяка друга възраст. Камъните могат напълно да запушат канал или да пропускат малко количество. Симптомите на запушена слюнчена жлеза започват обикновено рязко при прием на храна.

Появява се болка в жлезата, тъй като запушването на канала довежда до натрупване на секретираната слюнка. Почти веднага след това се стига до подуване. Ако запушването продължи, микроорганизмите, които в устата са в изобилие, може да предизвикат възпаление със зачервяване и затопляне в зоната на подутата жлеза, а също и покачване на температурата и треска.

В тези случаи се приемат противовъзпалителни, болкоуспокояващи и антибиотици, но само след лекарски преглед и консултация.

За да се избегне запушването на слюнчените жлези, е необходимо да се приема голямо количество течности, да се избягва обезводняването на организма (големи натоварвания от спорт, сауна, усилена работа, много кафета и алкохол), да не се ядат дехидратиращи храни.

Ако запушването е факт, може да се приеме голямо количество течност, да се направи нежно масажиране на жлезата по хода на канала отзад напред (от ъгъла на челюстта към брадичката), да се сложи топъл компрес, да се смучат кисели бонбони или лимон. При всички случаи обаче веднага след това трябва да се потърси лекарска помощ.

 

Проф. Милена Пеева, ръководител на катедрата по детска дентална медицина към Факултета по дентална медицина в София

За Framar.bg:

Още по темата:

3.3, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...ИзследванияКлинични пътекиФизиологияНовиниЛюбопитноАлт. медицинаЛайфстайлЗдравни съветиЗдравни проблемиЛеченияСпециалистиЗаболявания (МКБ)Ботаника