Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Подутини около китката – каква е причината

Подутини около китката – каква е причината

Подутини около китката – каква е причината - изображение

Изведнъж на ръката ви се появява топче и вие не можете да си обясните каква е причината. То може да мине така, както се е появило, или да остане завинаги. Какво означава това образувание, признак на някакво заболяване ли е или е безобидно? Много хора имат същия проблем и си задават такива въпроси. Подутините по ръцете могат да бъдат с различни размери, местоположения, меки или твърди. В повечето случаи остават като нелицеприятен козметичен дефект. Много рядко ще се окажат симптом на сериозно заболяване. Най-честите причини за появата им могат да бъдат:

Ганглион кисти – излизат най-вече около китката, по външната или вътрешната повърхност на ръката. Разположени са винаги около сухожилията и стави, които много се натоварват. На пипане са меки, като пълни с течност. Образуват се от свръхпродукция на вътреставна течност. Хора, които работят физически труд или на компютър, се сдобиват най-често с тях. Безобидни са и има вероятност сами да се разнесат.

Възпаления около чуждо тяло – когато се забие трън, стърготина или дори насекомо, се получава възпалителна реакция и се образува оток около чуждото тяло. Така организмът се опитва да го изхвърли или да го унищожи. Когато не успее, подутината остава дълго време и може и да се втвърди. Безболезнена е и отстраняването става по хирургичен път.

При неправилно зарастване на кост – китката се състои от множество кости и всяко счупване може да доведе до трайни изменения, ако не е зараснала правилно костта. Ако е засегнат карпалния тунел, през който минават сухожилия, нерви и мускули, той се стеснява и се получават плътни и болезнени подутини. Възможно е човекът да движи трудно пръстите и китката си. При такива случаи консултацията с ортопед или хирург е от значение.

Шипове – те са твърди костни образувания, обикновено разположени от вътрешната част на китката. Не болят и се развиват по-бавно от ганглион кистите. Може да се появят спонтанно или да са предизвикани от травма. Отстраняват се по хирургичен път.

Доброкачествени тумори – най-често става дума за така наречения енхондром. Представлява разрастване на хрущялната тъкан в самата кост, което я разяжда и може да предизвика фрактури дори при незначителни удари.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: medicalnewstoday.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЛеченияЗдравни съветиСпортМедицински изследвания