Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Поход с палатка помага при безсънието

Поход с палатка помага при безсънието

Поход с палатка помага при безсънието - изображение

Хората, страдащи от безсъние, е добре да се отправят на поход с палатка, защото рязката промяна на обстановката и природните условия влияят радикално на проблема, информират специалисти от University of Colorado Boulder .

Все повече хора страдат през последните години от безсъние. Използват се медикаменти, настойки, психологически упражнения, дори и специални лампи. Учените от Колорадо са установили, че отлично средство за борбата с безсънието е похода с палатка. Според тях природата осигурява изцелителна сила по особен начин. Нужни са едва две нощувки, изкарани в палатка, за да се преустанови циркадния ритъм на организма, което ще позволи заспиването да става доста по-бързо и успешно.

Безсънието лишава човек от значително количество естествено усещане, поради което цикличният ритъм се нарушава.

"Няколко нощи сред природата в палатка позволява да се смени и регулира циркадния ритъм с два часа и половина по-рано. Това осигурява на любителите на природата да имат нормален режим на спане без проблеми със съня", коментира Кенет Райт, автор на изследването.

Учените са установили намалени циркадни ритми, измервайки нивото на хормона мелатонин сред доброволците в проекта. Хората, които заспиват доста по-късно, страдат не само от безсъние, но имат и понижена продуктивност на работа. Те са предразположени към доста по-сериозни състояния като нарушение на настроението, диабет и напълняване.

Според учените са нужни два почивни дни с преспиване на палатка, които способстват да се рестартира организма и да влезе в норми. Това до голяма степен се дължи на факта, че в природата човек не се сблъсква с изкуствена светлина и организъм по лесно се настройва за спане при залез слънце, както по-принцип е предназначено.

Снимка: Maid Brigade

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияЗдравни съветиЛайфстайлАлтернативна медицинаЛюбопитноСнимкиПсихологияХранене при...НовиниСпортЛеченияБотаника