Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Почистването на зъбите може да бъде средство за профилактика срещу ревматоиден артрит

Почистването на зъбите може да бъде средство за профилактика срещу ревматоиден артрит

Почистването на зъбите може да бъде средство за профилактика срещу ревматоиден артрит - изображение

Почистването на зъбите е от особено значение както за устната хигиена, така и като защита от ревматоиден артрит. Микроорганизмите, които причиняват инфекция на венците, трудно се поддават на лечение при поражение на ставите, информират специалисти от Университета Джонс Хопкинс.

Според ново изследване почистването на зъбите се явява като средство за профилактика на артрит. Бактериите, предизвикващи възпаление на венците, често предизвикват болезнени разтройства на ставите, от които страдат хиляди хора. Специалистите подчертават, че съществува връзка между ревматоидния артрит и хигиената на устната кухина.

Бактериите A. actinomycetemcomitans , попаднали в устата, предизвикват заболявания на венците и способстват изработването на протеин, който заставя имунната система да атакува ставите. Това всъщност е цитрулинирането, при което настъпва регулиране на производството на протеини. Този процес се осъществява по естествен път в организма. Но при хората с ревматоиден артрит цитрулинирането става по-активно, което допринася за повреждането и възпалението на тъкани.

Учените обясняват, че тези микроорганизми присъстват в големи количества при жертви със заболявания на венците. Въпреки това специалистите подчертават, че при половината доброволци в изследването не са открити тези бактерии. Това доказва, че съществуват и други бактерии в стомаха, белите дробове и други части на тялото, които причиняват болки в ставите.

Медиците отбелязват, че с получените резултати събира сложния пъзел на науката няколко години. При окончателен вид те ще предоставят нужните отговори на въпросите за причините на развитие на ревматоиден артрит.

Снимка: Huffington Post

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиНаучни публикацииПсихологияНовиниЛюбопитноНормативни актовеИнтервютаАлтернативна медицинаХранене при...ОрганизацииЛеченияКлинични пътекиМедицински изследванияБотаникаАнкетиИсторияСпециалистиСпортСнимкиЛайфстайлНаправления в медицинатаЗаведенияСоциални грижиПроизводители