Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Правилното консумиране на плодове гарантира експлозия от витамини

Правилното консумиране на плодове гарантира експлозия от витамини

Правилното консумиране на плодове гарантира експлозия от витамини - изображение

Плодовете са изключителен дар на природата. Разнообразни по вкус, мирис, форма и полезни качества, те играят важна роля в ежедневното меню на човек.

Много хора обаче хапват плодове, без да разбират или да се съобразяват с правилния прием, което от своя страна не им доставя нужните витамини и минерали. Плодовете са много важна част от хранителния режим на човека и имат важна роля в детоксикацията на организма. Те доставят огромно количество енергия, нужна за ежедневните дейности, както и за загубата на тегло.

За да получи човек максимални ползи от плодовете е важно да знае как да ги консумира“, коментира д-р Мехмет Оз.

Плодовете трябва да се консумират на празен стомах, с кората и никога след хранене. Те съдържат много вода, разграждат се бързо и лесно преминават през стомаха и червата. Но, когато преди това е постъпила друга храна, този процес се възпрепятства. Плодът влиза в контакт с храната в стомаха и цялото съдържание се разваля, храната ферментира и се превръща в киселина.

Често се случва човек да получи киселини и пориви за оригване, ако е хапнал банан или диня за десерт. Смесвайки плодовете с други тежки компоненти се образува подуване и често се произвеждат газове. Този процес няма да се случи, ако плодовете се консумират преди основното ядене.

Важна част е плодовете да се консумират с кората – тези, които позволяват. Според редица теории в кората се съдържат изключителен набор от полезни вещества, от които някои хора лишават своя организъм.

Д-р Мехмет Оз съветва да се избира пресния плод пред прясно изцедения сок и концентратите. Не е препоръчително да се консумират сварени плодове като компотите например. Термичната обработка разрушава голяма част от витамините.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: amaznginfo.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЗдравни съветиХрани и ястияРецептиЛайфстайлЛюбопитноБотаникаХранене при...ПсихологияАлтернативна медицинаНовиниДиетиАнкетиЛечения