Правилното храносмилане - стъпка към здравето
Перфектното храносмилане не е непостижимо, стига да знаем достатъчно за него като процес и фактори, осигуряващи правилното му протичане.
Процесът
Начинът на извършването му минава през няколко фази. Веднъж попаднала в устната кухина, хапката храна се сдъвква със зъбите, като това действие се улеснява от постоянно постъпващата слюнка и движенията на езика. Превърната в кашообразна материя, сдъвканата хапка преминава през хранопровода. Следващата фаза е постъпването й в стомаха. Стомашната мускулатура размесва храната ,за да може максимално количество от нея да влезе в контакт със стомашния сок и ензими. По този начин се намалява времето на храносмилане и същевременно се подобрява неговата резултатност. Поредната й спирка е дванадесетопръстникът. Хранителната каша бива подложена на действието на нови ензими, след което продължава към тънкото черво.
Именно в червата - органи с основна за нашето здраве функция и значение, се извършват едни от най-важните храносмилателни процеси. В началото на тънките черва става усвояването на простите захари и мастноразтворимите витамини. Малко по-надолу се усвояват несмлените дизахариди, аминокиселините и мастните киселини, глицеролът. Накрая се всмукват водно разтворимите витамини и жлъчните соли. През стените на дебелото черво пък постъпват изключително необходимите за поддържането на живота йонни разтвори от поетата храна. Частта от нея, която не се поема от тънките и от дебелото черво, постъпва в отделителната система за изхвърляне от тялото.
Факторите
Храносмилателният процес се поддържа и улеснява под въздействието на комплекс от фактори. Но най-оптимистичното в случая е, че ние сами можем да го подпомогнем и контролираме, като му осигурим тези фактори. Последното е постижимо чрез следването на няколко прости правила:
- Храната, която приемаме, винаги трябва да бъде добре раздробена - поемана бавно, на малки хапки и "качествено" сдъвквана със зъбите. Специалистите препоръчват оптималния брой от 30 предъвквания за всяка хапка.
- Необходимо е да се храним в точно определен час. С течение на времето стомахът си "изгражда инстинкта" да отделя сокове в строго фиксирано време
- При хранене да се приемат малко количество течност. Чаша вино, вода или плодов сок ще улеснят процеса, без да натоварват излишно органите на храносмилателната система.
- След хранене най-доброто решение е релаксираща 15-минутна почивка. Ако се научим да оставяме поне четвърт час на нашия организъм, за да усвои храната, той ще ни се "отблагодари" с тонус и енергичност днес и добро здраве през годините.
- Нека храната, която си доставяме, да бъде прясна и разнообразна. Престоялите продукти са токсични, а еднообразните ще ни лишат от важни за организма вещества.
И нека не забравяме най-важното - доброто здраве изисква да следим и да се възползваме от новостите в профилактиката. Консултацията със специалист и при най-малките смущения ще ни помогне да запази отличното си здраве за възможно най-дълго време.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ИНХУА СЛИМ капсули * 36
ЕСПУМИЗАН капсули 40 мг * 25 BERLIN CHEMIE
ЧАЙ ЗА ОТСЛАБВАНЕ ИНХУА МАКС филтър * 32
ЕСПУМИЗАН саше 125 мг * 14 BERLIN CHEMIE
ЕСПУМИЗАН L перорални капки, емулсия 40 мг / мл 30 мл BERLIN CHEMIE
ЗАХИР капсули * 80 за отслабване
ЦАРСКИ БИЛКИ ЗА ХРАНОСМИЛАТЕЛНАТА СИСТЕМА 250 мл
АУРА СЛИМ 75 мл. крем за отслабване
ХИМАЛАЯ АЮРСЛИМ капсули * 60
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Натурални средства срещу газове и подут корем
- Алтернативно лечение на забавена чревна перисталтика
- Разграждане на белтъци
- Регулация на слюноотделянето
- Лапад, Обикновен лапад, Лопуш
- Билки и алтернативни средства след отстраняване на жлъчния мехур
- Разграждане на въглехидрати
- При стомашно разстройство пийте сок от нар
- Секреция на стомашен сок
- Консумирайте тези 8 храни при раздразнен стомах
Коментари към Правилното храносмилане - стъпка към здравето