Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Практикуването на йога променя човешката ДНК

Практикуването на йога променя човешката ДНК

Практикуването на йога променя човешката ДНК  - изображение

Практикуването на йога е известно със своите положителни ползи за здравето и духа на човек. Според учени от университета в Харвард йогата може да промени метаболитните функции на клетъчно ниво. Това може да доведе до по-добро усвояване на хранителните вещества, както и до предотвратяване на редица хронични заболявания.

Специалистите са направили проучване с две групи доброволци. Едните са практикували йога и упражнения за осъзнаване, а другата група - контролна не са участвали в никаква активност. След 8 седмици учените са направили кръвни проби и на двете групи. Установено е, че групата, практикуваща йога, е показала промени на 2,209 гени. Това е изключително добър ефект според специалистите. От тези гени 1275 са променени, довеждащи до гени, които са с повишена дейност.  934 случая на гени са по-малко регулирани, което означава, че тяхната активност намалява.

Това изследване според учените подкрепя едно от широко повтаряните твърдения, че йога подобрява здравето и духа на човек и удължава живота.

Практикуването на йога е много полезно за тялото. Помага за подобряване на физическата активност и духа, намалява стреса, намалява кръвното налягане, понижава кръвната захар при хора с диабет, помага за загубата на тегло и много други.

Снимка: Oasis HammamОще по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияНовиниЛайфстайлЛюбопитноСпортНаправления в медицинатаСнимкиМедицински изследванияАлтернативна медицинаСпециалистиПсихологияНормативни актовеБотаникаСпорт и туризъмЗдравни съветиИнтервютаЗаведенияЛечения