Начало Здравна медиа Любопитно Грижа за детето Прекарана в детството ентеровирусна инфекция може да предизвика целиакия при предразположени деца

Прекарана в детството ентеровирусна инфекция може да предизвика целиакия при предразположени деца

Прекарана в детството ентеровирусна инфекция може да предизвика целиакия при предразположени деца - изображение

Често срещаният чревен ентеровирус може да бъде причина за по-късното възникване на целиакия при деца с повишен генетичен риск. Но другият популярен - аденовирусът, не води до евентуална поява на непоносимост към глутен в по-късни години. До тези изводи са достигнали учени, публикували своето откритие в The BMJ. Това заключение на специалистите добавя нова информация за ролята на вирусните инфекции като потенциална основа за възникване на целиакия.

Непоносимостта към глутен е често срещано храносмилателно състояние, причинено от нежелана реакция към протеина глутен, който се съдържа в пшеницата, ечемика и ръжта. Специалистите смятат, че тя се развива от комбинация между генетични фактори и такива от околната среда.

Изследователите тествали дали ентеровирусните и аденовирусните инфекции са по-чести при деца, които по-късно били диагностицирани с целиакия сравнено с такива, при които не се развило състоянието. В периода 2001-2007 г. те подбрали 220 норвежки деца, които носят както HLA DQ2, така и DQ8 генетичен състав. Голяма част от пациентите с непоносимост към глутен имат поне един от тях, което ги поставя в повишен риск от целиакия и диабет тип 1.

Учените събрали проби от изпражненията на деца на възраст от 3 до 36 месеца, за да открият вирусите, и кръвни проби, в които търсели антитела на целиакия от деца на 3, 6, 9 и 12 месеца. Всяка година до 2016-а специалистите правили изследванията. След средно 10 години 25 деца били диагностицирани с непоносимост към глутен. След това всяко от тях било съпоставено с две здрави контроли.

Ентеровирусът е установен при 370 (17%) от 2135 проби на изпражнения, като 73 деца имат поне една положителна проба. Тя се срещала значително по-често при проби, събрани преди развитието на антитела, отколкото при контролите. Ентровирусните инфекции, уловени след вкарването на глутен в диетата на детето, са свързани с целиакия, докато тези преди или по време на въвеждането не били, което предполага, че самата инфекция е причина за заболяването.

Изследователите не могат да изключат възможността други фактори да са повлияли на резултатите. Броят на децата с целиакия бил ограничен и констатациите не могат да бъдат обобщени в по-широки генетични профили. Авторите предполагат, че идентифицирането на специфични вируси като причинители може да оправдае превантивните стратегии. Ако ентеровирусът се потвърди като фактор за задействане, ваксинацията може да намали риска от развитие на непоносимост към глутен, смятат те.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: sciencedaily.com
Снимка: kolotv.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...ИзследванияДиетиЛеченияСнимкиЛюбопитноСъставкиНовиниРецептиЗдравни съветиЛайфстайлОрганизацииБотаника