Начало Здравна медиа Любопитно Грижа за детето Прекараните в детството инфекции могат да доведат до появата на психични разстройства

Прекараните в детството инфекции могат да доведат до появата на психични разстройства

Прекараните в детството инфекции могат да доведат до появата на психични разстройства - изображение

Инфекциите, които прекарват децата, докато растат, увеличават риска от появата на психични разстройства по време на детството и юношеството. Това гласи ново изследване на изследователи от университета Орхус, което разширява разбирането на специалистите за ролята на имунната система в детското развитие.

Висока температура, болки в гърлото и инфекции в детството могат да повишат опасността от психическо страдание при дете или подрастващ. Първото по рода си изследване проследило всички деца в Дания, родени между 1 януари 1995 г. и 30 юни 2012 г. Учените разгледали всички инфекции, които момчетата и момичетата прекарали след раждането си, както и последващия риск от детски и юношески психически разстройства.

Специалистите са на мнение, че не само инфекциите, които довеждат до болничен прием, но и по-леките, които се лекуват с изписвани от общопрактикуващия лекар, имат отношение. Изследването показва, че децата, които били хоспитализирани с инфекция, имали 84% по-голям риск да страдат от психическо разстройство. Също така опасността от предписване на лекарства за лечение на този вид разстройства бил 42 на сто. Рискът за редица специфични психични състояния също е висок, включително тикове, нарушения на личността, аутизъм и др.

"Това знание увеличава разбирането ни за факта, че има тясна връзка между тялото и мозъка и че имунната система може да играе роля в развитието на психичните разстройства. Още веднъж изследванията показват, че физическото и психическото здраве са тясно свързани", коментира Оле Кьолер-Фосберг, един от авторите на проучването.

Изглежда, че инфекциите и възпалителните реакции, които последват след тях, могат да бъдат част от процеса на развитие на тежки психически разстройства. Това обаче може да се обясни и с други причини - например някои хора имат генетично по-висок риск от повече инфекции и психични разстройства.

„Времевите корелации между инфекцията и психичните диагнози бяха особено забележими, тъй като наблюдавахме, че рискът от новопоявило се разстройство е нараснал 5,66 пъти през първите 3 месеца след контакта с болница поради инфекция и освен това се увеличава опасността повече от 2 пъти през първата година“, коментира Майкъл Ериксън от Университетската болница в Копенхаген.

Откритията са важни по отношение на диагностицирането при появата на нови психиатрични симптоми при млад човек.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: eurekalert.org
Снимка: workingmomsagainstguilt.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниИсторияЛюбопитноПсихологияЛайфстайлМикробиологияДиетиЗдравни съветиСпециалистиНормативни актовеАлт. медицинаИзследванияХранене при...ЛеченияОрганизацииСнимкиКлинични пътекиТестовеНаправления в медицинатаБотаника