Прекомерната консумация на кашкавал и сирене може да доведе до рак на пикочния мехур

Редовната консумация на млечни продукти като кашкавал и сирене повишава риска от рак на пикочния мехур, информират британски диетолози. Те предупреждават, че тази любима храна може да представлява сериозна заплаха за здравето.
Във Великобритания от рак на пикочния мехур умират всяка година около 10 000 души. Тези показатели са провокирали учените да направят подробно изследване на този вид рак чрез определяне всички фактори, влияещи върху развитието на заболяването.
Проучването, включващо 200 пациенти с диагноза "рак на пикочния мехур" и 386 здрави доброволци показва, че пушачите са жертва на болестта четири пъти повече. Тези резултати не са изненадали експертите, защото канцерогените, отделяни при изгарянето на цигари, отдавна се класират като една от основните причини за развитието на туморни образования.
Изненадващото е, че са открили връзка между онкологията и прекомерната консумация на млечни продукти.
Сравнявайки хранителните пристрастия на доброволци, диетолозите са установили, че прекомерното дневно потребление на млечни продукти като сирене и кашкавал, увеличава шанса за рак на пикочния мехур два пъти. Рисковата група включва хората, които ядат на ден не по-малко от 53 грама млечен продукт.
Факт е, че тези продукти съдържат не малко наситени мазнини.
Връзката на рак на пикочния мехур с други храни не е била открита. Британските учени смятат, че проучването обяснява предразположеността на западния човек към тази форма на рак, спрямо хранителните предпочитания. Що се отнася до жителите на Средиземноморието, те по-малко вероятно е да страдат от това заболяване, защото тяхната порция е богата на растителни храни.
Британците възнамеряват да потвърдят резултатите си от работата в ново изследване в голям мащаб.
Снимка: blogher.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
КИДНИ БЛАДЪР капсули 465 мг * 100 NATURE'S WAY
УРИНАЛ НЕФРО таблетки * 30 ВАЛМАРК
ЕКСТРАКТ ОТ ЧЕРВЕНА БОРОВИНКА капсули * 30 VIRIDIAN
БИО СОК ОТ МАГДАНОЗ 200 мл
ЗЛАТНА ПРЪЧИЦА тинктура 100 мл БИОТИКА
ЛИПА ЦВЯТ
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Лепка
- Д-р Денислав Исидоров Белинов, д.м.
- Рентгеново изследване (рентгенография) на корем
- Проф. д-р Александър Юлиянов, д.м., FACS
- Коприва
- Драка-обикновена, Христов трън, Чалия
- Д-р Нина Хаясетдинова
- Извара и ленено масло – рецептата на д-р Будвиг срещу рака
- Д-р Николай Веселинов Киселков
- CA 125 туморен маркер
Коментари към Прекомерната консумация на кашкавал и сирене може да доведе до рак на пикочния мехур