Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Препарат за болестта Алцхаймер може да замени зъбните пломби

Препарат за болестта Алцхаймер може да замени зъбните пломби

Препарат за болестта Алцхаймер може да замени зъбните пломби - изображение

След няколко години е възможно да отпаднат зъбните пломби като метод за възстановяване и поддържане на зъбите. Препарат за лечение на болестта Алцхаймер помага на зъбите да израснат наново, информират изследователи Кралския Колеж в Лондон.

Препаратът, създаден за лечение на заболяването Алцхаймер Tideglusib има способността да регенерира зъбната тъкан. Този натурален процес на възстановяване означава, че след време зъбните пломби няма да са нужни според учените. Вместо това зъбите ще се регенерират, за да заличат образувалите се дупки, неравности.

Традиционно в стоматологията се използват пломби от материал като композитен, цимент и стоматологична амалгама. Въпреки това тези уплътнения често падат, а имат и други недостатъци. Те трябва да бъдат заменени след определен период, което може да доведе до различни инфекции. При поставяне на пломба се налага в някои случаи пилене или пробиване на зъба, което след време е причина за неговото отстраняване поради липса на обем.

Учените са установили, че лекарствен препарат за лечение на Алхаймер и прогресивна супрануклеарна парализа може да стимулира дентина - твърд материал под външния слой на зъбния емайл. Лекарството е създадено, за да помогне на клетките на мозъка да се самовъзстановят. Въпреки това не е отчетен голям ефект в борбата с тези тежки заболявания.

Затова специалистите са решили да проверят дали този медикамент е способен да стимулира стволовите клетки в зъбите. Клинични изпитания на мишки са показали, че при директно нанасяне на медикамента на зъбите върху вътрешните отвори спира гниенето и започва повторен растеж на дентина. Сопред специалистите това може да се използва в качеството на алтернатива на зъбните пломби в бъдеще.

Предстоят още клинични изследвания, но специалистите са обнадеждени, че тяхното откритие ще допринесе за развитието на различни методи за възстановяване на зъбите в стоматологията.

Снимка: Connector

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниХранене при...ЛеченияСоциални грижиМедицински изследванияЗдравни съветиЛайфстайлАлтернативна медицинаПсихологияПроизводителиБотаникаСнимкиАнкетиНормативни актовеИсторияОрганизацииАптекиСпециалистиРецептиОткритияКлинични пътекиНаправления в медицинатаГеография