Начало Здравна медиа Любопитно Бременност и майчинство Причини, заради които е полезно бебето да спи при вас

Причини, заради които е полезно бебето да спи при вас

Причини, заради които е полезно бебето да спи при вас - изображение

Никой не може да каже дали дискусията здравословно и приемливо ли е бебето да спи в едно легло с родителите си, ще приключи някога. Колкото хора, толкова и разбирания. Но група специалисти се обединяват около мнението, че споделянето на леглото между мама, тати и малък човек има много предимства и дори е препоръчително. Затова ви предлагаме няколко причини да си позволите бебето да спи при вас в началото на раждането и месеците след това.

Повеля на природата – според учените човешките деца се раждат много по-рано, отколкото са готови. Би трябвало да останат поне от 3 до 6 месеца още в корема на майката, но тогава пък няма да могат да се родят по естествен начин заради големината си. Затова след раждането си до 6-ия месец се нуждаят от близост с майка си и баща си, особено когато спят и тогава не контролират усещанията си. Колкото и да сме се развили и да сме променили начина си на живот и културата, потребността от грижи, кърма и телесна топлина не са.

Родителите не се чувстват изморени – ако бебето спи в отделна стая или отделно легло, непрекъснатото ставане и разхождане до там разбива съня както на майката, така и на бащата. Лежейки до тях, то се успокоява и не се налага да бъде толкова често наглеждано.

Отразява се на интелигентността им – през нощта, бидейки по-близо до майките си, бебетата по-често са кърмени. В този времеви период пролактинът, който отговаря за производството на кърмата, е по-висок, а окситоцинът, който хормонално засилва връзката между родилка и дете, действа по-добре. Доказано е, че дълго и често приемалите майчино мляко новородени по-късно се отличават с по-висока интелигентност.

В леглото на мама е по-сигурно – ако се спазват всички условия за безопасност, няма опасност да настъпи внезапна смърт, докато бебето и родителите са в едно легло. Детето трябва да е от външната страна и на нивото на гърдите на майката. Не бива да има големи възглавници, матракът да е прекалено мек или леглото да е водно. Дългата коса да е вързана и да няма връзки по спалното бельо. Важно е и родителите да не страдат от зависимости, депресия или да имат прекалено голямо тегло.

Отпочиналост на децата – направено е проучване, че малките деца, които са карани сами да заспиват и бъдат оставяни да плачат, докато се научат сами да се приспиват, имат високи нива на кортизол (хормон на стреса) в кръвта и това, сравнено с вид нараняване, се равнява на токов удар. Задоволявайки нуждата си да се чувстват близо до родител, бебетата са спокойни и развиват положително отношение към съня.

След време децата се отказват сами да спят в леглото на майка си и баща си. Родителите често се притесняват, че веднъж научило се да спи там, бебето после трудно се отучва. Най-подходящият момент за преместването е на около 7-месечна възраст. На около 3 години малкото дете вече иска да има собствено легло. Относно въпроса за разглезването, специалистите са на мнение, че до 2-годишна възраст даването на прекалено много обич не постига този ефект. Когато родителите правят нещата вместо детето си, въпреки че то е способно и само да ги свърши, тогава се говори за разглезване.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: ajc.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлСнимкиНовиниПсихологияЗдравни съветиХранене при...ИсторияАлтернативна медицинаСоциални грижиКлинични пътекиОрганизацииНормативни актовеФизиологияСпортБотаникаСпециалистиЛеченияПроизводители