Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... При възрастните жени, страдащи от загуба на зъби, има по-голям риск да се появи високо кръвно налягане

При възрастните жени, страдащи от загуба на зъби, има по-голям риск да се появи високо кръвно налягане

При възрастните жени, страдащи от загуба на зъби, има по-голям риск да се появи високо кръвно налягане - изображение

Ново проучване показва, че по-възрастните жени, които са претърпели загуба на зъби, са изложени на по-висок риск от появата на високо кръвно налягане. Досега предишни изследвания сочат връзка между периодонталното заболяване и липсата на зъби с хипертонията, но все още тя не е ясна.

В проучването участвали 36 692 жени след менопауза, които били наблюдавани от 1998 г. до 2015 г. как се променя състоянието им от първоначалната периодична оценка. По-възрастните дами имали приблизително 20% по-висок риск от развитие на високо кръвно налягане по време на проследяването в сравнение с други жени. Връзката била по-силна сред по-младите и тези с по-нисък индекс на телесна маса.

Едно от възможните обяснения е, че тъй като хората губят зъби, те могат да променят начина си на хранене към по-меки и по-преработени храни. Тези промени могат да бъдат свързани с повишен риск от хипертония.

За да се избегне появата на високо кръвно налягане според специалистите трябва да се подобри хигиената, да се мери редовно кръвното, да се направи промяна в диетата, да има физическа активност и загуба на тегло.

Допълнителни изследвания могат да помогнат на специалистите да определят основните механизми, с които се свързват хипертонията и периодонталната болест.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: sciencedaily.com
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниЛеченияЗдравни съветиХранене при...ВидеоСнимкиЗдравни проблемиИзследванияСпортФизиологияБотаникаИсторияЛайфстайлАлт. медицинаНаправления в медицинатаСпециалистиСоциални грижиНормативни актовеОрганизацииЗаведенияПроизводители