Начало Здравна медиа Любопитно Бременност и майчинство При кои домашни задължения бременните трябва да внимават

При кои домашни задължения бременните трябва да внимават

При кои домашни задължения бременните трябва да внимават - изображение

Отдавна вече не битува мнението, че бременната жена трябва да се пази от всякакво движение и да не върши никакви по-напрягащи домакински задължения. Но все пак има дейности, които са абсолютно забранени за нея. Окачването на корнизи и пердета и покачването на стълба или стол са силно непрепоръчителни. Почистване на котешката тоалетна може да създаде сериозни проблеми, както и разместването на мебели. Тях по-добре да ги свърши някой друг. Има и такава домашна работа, при която бременната трябва да се съобрази какво е добре за здравето и общото й състояние да прави сама и защо.

Почистване – жените в това положение не бива да натоварват гръбначния си стълб, затова навеждането не е особено препоръчително. В помощ може да се окаже специален корсет за бременни. Почистването с влажна кърпа е като леко и безопасно раздвижване, стига бременността да е безпроблемна и да няма изрична забрана от лекаря. Но миенето на пода на колене и придвижването по хлъзгав под в никакъв случай не са желателни.

Пране – вдигането на тежкия кош с току-що изпраните дрехи е забранено. Това може да предизвика отлепването на плацентата и е по-добре на части да се разпредели тежестта.

Битова химия – не се препоръчва чистенето с препарати, които съдържат амоняк, хлор и други силни химикали. В този период особено подходящи са лимоновата и оцетна киселина, содата бикарбонат и екологичните препарати. Ако все пак се наложи да се използват по-агресивни продукти, най-добре е това да става с маска и ръкавици.

Гладене и готвене – и при двете се налага дълго стоене на крака, което трябва да се избягва на всяка цена. То може да предизвика оттоци, повишено артериално налягане и нарушения в кръвообращението. Не повече от 10-15 минути отделете на гладенето, а за приготвянето на обяд или вечеря се стремете да правите лесни и бързи рецепти. При болки в гърба или отпадналост трябва да се смени позата.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: images.fitpregnancy.mdpcdn.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлСпортПсихологияНовиниХранене при...Нормативни актовеРецептиИсторияЛеченияСнимкиНаучни публикацииАлтернативна медицинаКлинични пътекиСоциални грижиМедицински изследванияФизиологияЗдравни проблемиСпециалистиПроизводителиИнтервютаБотаника