Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... При някои тийнейджъри могат да се задълбочат психичните проблеми след бариатрична операция

При някои тийнейджъри могат да се задълбочат психичните проблеми след бариатрична операция

При някои тийнейджъри могат да се задълбочат психичните проблеми след бариатрична операция  - изображение

Тийнейджърите могат да развият нови или влошаващи се проблеми с психичното здраве след операция за отслабване. Особено са застрашени онези младежи, които вече проявяват такива признаци преди процедурата, твърди американско изследване.

Учените наблюдавали психологическото здраве на 139 тежко затлъстели юноши, които се подложили на подобна интервенция, и на други 83 млади хора, лекувани без хирургична намеса. Специалистите установили, че след приблизително 2 години едно от три деца има проблеми с психичното здраве, които се изразяват в депресия, тревожност или поведенчески разстройства.

Близо 9% от оперираните младежи влошили симптомите си от началото на периода на проучването. При борещите се със затлъстяването по неоперативен път процентът е 6. Въпреки това при почти 19% от пациентите с хирургична намеса и при 25% от децата с нехирургично лечение симптомите на разклатено психично здраве намалели след 2 години.

Резултатите от изследването на Санита Хънсейкър и екип от Детския медицински център в Синсинати в Охайо показват, че немалко подрастващи имат проблеми с менталното здраве и като всяко състояние, което не навлиза в ремисия след оперативно лечение на затлъстяването, продължаващото наблюдение и лечение е оправдано.

"Бариатричната хирургия води до много подобрения в здравните резултати, но това не е панацея за тийнейджъри с тежко затлъстяване", заявява Аарон Кели, съуправител на Център за детско затлъстяване към университета в Минесота.

Всички участници в проучването били в тежко състояние по отношение на теглото в началото на изследването. Имали индекс на телесна маса 120% или повече от 95-ия процент за тяхната възраст. Те били между 13 и 18 г. Изследователите открили, че 24 месеца след хирургичната процедура 17 на сто от пациентите развили нови психологически симптоми, докато такива проявили 13 на сто от неоперираните.

Докато бариатричната хирургия е безопасна и ефективна за възрастните, юношеството обикновено е бурно време. Затова специалистите са особено внимателни за подрастващите пациенти. Те трябва да са достатъчно зрели, за да се съгласят за операцията и да имат много стабилна и подкрепяща домашна обстановка.

Когато младежите губят тегло, те могат да имат проблеми с приспособяването, защото преди това не са били социално приети от техните връстници. Ще се нуждаят от гъвкавост и от умения да се хранят правилно, да общуват иначе могат да придобият лоши навици.

Обръщането на внимание към този проблем ще помогне да се подобри грижата и да се подчертае значението на добрата психологическа подкрепа.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: theguardian.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛайфстайлПсихологияСнимкиЛюбопитноСоциални грижиСпортИнтервютаТестовеДиетиЗдравни съветиВидеоЛеченияФизиологияИзследванияЗаболявания (МКБ)Алт. медицинаОрганизацииЗдравни проблемиБотаникаХранене при...Заведения