Начало Здравна медиа Любопитно Интимно Продуктите за интимна хигиена застрашават жените от инфекции

Продуктите за интимна хигиена застрашават жените от инфекции

Продуктите за интимна хигиена застрашават жените от инфекции - изображение

Жените, които използват продукти за интимна хигиена, са по-застрашени от бактериални, гъбични и инфекции на пикочните пътища. Това сочат резултатите от анализа на онлайн отговорите на 1435 дами, които предоставят информация за използваните от тях интимни здравни продукти.

Проучването установява, че вагиналните гелове повишават риска от развитие на генитална бактериална инфекция с почти 20 пъти и гъбична инфекция, като кандидоза (млечница) с 8 пъти.

Вагиналните промивки увеличават склонността към бактериална инфекция при жените с 3,5 пъти и повишават с 2,5 пъти вероятността дамите да се сдобият с влагалищни гъбички, допълват изследванията.

Интимните кърпички удвояват риска от инфекция на пикочните пътища, докато лубрикантите и овлажняващите кремове повишават предразположеността на жените към кандидоза с 2,5 пъти, сочи изследването.

"Тези продукти може да предотвратят растежа на здравите бактерии, необходими за борба с инфекцията", заяви водещият автор Керан О'Доърти от канадския университет Гуелф.

Според изследователите дебалансирането на "добрите" бактерии във влагалището може да доведе и до намалена плодовитост, рак на шийката на матката и по-висок риск от полово предавани болести.

Само за първото четиримесичие на тази година приходите от продукти за дамска интимна хигиена са достигнали над 2,720 милиона и то само на територията на САЩ.

Според О'Доърти причината за широката употреба на тези стоки е, че масово жените не са запознати с рисковете, на които се излагат. По думите му обществото също оказва вличние, тъй като общото възприятие за вагините е, че те са нещо "нечисто". Това схващане кара много жени да почистват прекомерно интимните си части. Тук идва ролята и на маркетинга, който допринася за проблема, карайки дамите да се стремят към несъществуващ идеал за перфектна чистота на женските гениталии.

О'Доърти допълва, че рекламите и общественият натиск превръщат използването на продукти за интимна хигиена от личен избор във физическа необходимост. Истината, обаче, е че има потенциални рискове за здравето при интензиваната им употреба.

Експертите отново призоваха жените да не използват ябълков оцет, за да стегнат мускулатурата на вагините си, следвайки широкоразпространената тенденция в интернет през октомври миналата година. Онлайн блоговете и форумите масово призоваваха дамите да изпробват тази странна техника с коментара, че е нужен само дресингът за салата и пулверизатор, за да се почистят излишните менструални остатъци и да се "стеснят" гениталиите.

Професор Линда Кардозо от Кралския колеж по акушерство и гинекология в Лондон предупреди, че подобна практика може да унищожи деликатните "добри" бактерии в тази част на тялото и да изложи жените на риск от раздразнение и инфекции. По думите й влагалището се самопочиства без да е необходима каквато и да е външна намеса.

Ако искат да запазят силата и тонуса на влагалището, жените трябва редовно да извършват упражнения за тазовото дъно, като тези на Кегел, вместо да използват напълно неефективни домашни методи като промивките с оцет, допълни Кардозо.

Цялото проучване е публикувано в журнала "BMC Women's Health".

По статията работи: Богдана Георгиева
Източник:  dailymail.co.uk
Снимка: dailymail.co.uk

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАнатомияХранене при...ЛюбопитноЗдравни съветиСпециалистиАлт. медицинаИзследванияКлинични пътекиЛечения