Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Проф. Стефан Николов: В терапията с медикаменти, предписани от лекар специалист могат да се включат и билки

Проф. Стефан Николов: В терапията с медикаменти, предписани от лекар специалист могат да се включат и билки

Проф. Стефан Николов: В терапията с медикаменти, предписани от лекар специалист могат да се включат и билки - изображение
За ефекта от билките учат само студенти по фармация.


"За всяка болка има билка", казва народът у нас. По традиция хората често посягат към лечебните растения, за да си помогнат при различни оплаквания. Няма дом без лайка, мента или кантарион, казва проф. Стефан Николов от фармацевтичния факултет на Медицинския университет в София.


"Всички подправки, които използваме, също са лечебни растения", допълва той.


Билките помагат преди всичко при по-леки оплаквания като простуда, кашлица или могат да подпомогнат традиционното лечение при хронични страдания като диабет, слабо сърце и много други, обяснява проф. Стефан Николов, завеждащ катедра във факултета по фармация. При сериозни заболявания като пневмония, диабет, тумори или неврологични заболявания използването им не замества ходенето при лекар специалист, предупреждава той. Не е правилно да се прави самолечение с билки, изтъква той. Ако човек има здравен проблем, нека първо отиде на лекар, за да се определи диагнозата, съветва специалистът. После, когато човек е наясно каква е болестта, би могъл да избира дали да включи в терапията и билки.


"За съжаление повечето лекари не са наясно с билките, защото не ги изучават, докато следват медицина. Тази дисциплина - фармакогнозия, се учи само във фармацевтичния факултет"
, пояснява проф. Николов. Това не намалява интереса към билколечението. Преди повече от 20 г. имало фитотерапевти и много повече билкови аптеки.


В аптеките вече има голям избор както на различни чаени смеси от билки, така и на хранителни добавки и лекарства от тях. За обикновения потребител често е трудно да се ориентира какъв продукт да избере. Основната разлика е, когато то е регистрирано като лекарство.


Когато билките се използват за лекуване, трябва да покриват условията, на които отговаря всяко лекарство.
Някои билки като гинко билоба обаче се предлагат и като добавка, и като лекарство. Разликата обикновено е в дозировката, казва проф. Николов. Според него трябва по-строг контрол върху тези продукти. Само билковите лекарства, които са регистрирани у нас, са около 3000.


Повечето производители предпочитат да продават билките като хранителна добавка. В тях не може да се влагат само растенията от забранителния списък, който обхваща около 100 вида. Те са със силно токсично действие като кукуряк, самакитка или момина сълза.


За имуностимулаторите от растения на пазара според проф. Николов е трудно да се каже нещо категорично. Липсвали достатъчно проучвания. А и всеки човек реагирал различно на билките. Професорът препоръчва чай от коприва, лайка и сарсапарила. Корени от сарсапарила са били единственото достъпно лечение на сифилиса в средните векове.

В катедрите по фармакогнозия и фармакология и токсикология на фармацевтичния факултет в София от години се изследват български растения за имуностимулиращо и имуномодулиращо действие. Научно доказано бе, че такива действия притежават тритерпеновите сапонини от растителните родове Astragalus - на български - клин (клинавче или орлови нокти), Gypsophila - мишорка, Chenopodium - чувен, и др. Резултатите от тези изследвания са публикувани в реномирани чуждестранни научни списания.

Лайката е една от най-популярните билки у нас. Известна е с противовъзпалителното си действие - помага при настинка, стомашни неразположения, но също и външно като промивки при конюнктивит например.

Белият равнец също е подходящ за стомаха. Има противовъзпалителни свойства като на лайката. Съдържа витамин К, който действа кръвоспиращо.

Жълтият кантарион има богат набор от биологично активни вещества и се използва най-много заради противомикробните си свойства. Ментата също помага при стомашно-чревни заболявания. Много добре прочиства жлъчните пътища.

Има билки и за диабет. Приемането им не означава, че трябва да се спре инсулинът или лекарството, но евентуално може да се намали дозата им при строг лекарски контрол, обяснява проф. Николов. Най-често срещу захарна болест се използва чай от бобови шушулки, сминдух също действа добре.

Той може да се слага и като подправка. Полза има от листа на черна боровинка и от канела. Чай от жаблек също сваля кръвната захар.

За кръвното налягане се прави чай от цвят или листа на глог, той действа и като кардиотоник. Чубрица и валериана също го свалят.

Копривата съдържа много витамини и затова е популярна и за супи и гозби, и за чай. Наскоро откриха фитостероли в корените й, които действат много добре при възпаление на простатната жлеза. При това заболяване може да се използват още кори и листа от леска, ветрогон, дребноцветната върбовка и др. Шипката също е богата на витамини и минерали.

За Framar.bg:

Още по темата:

3.1, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниИсторияАптекиПроизводителиЗдравни съветиНормативни актовеСпециалистиГеографияСнимкиАнкетиПсихологияЛеченияОрганизацииСоциални грижиЛайфстайлИнтервютаРецептиСпортКлинични пътекиОткритияАлтернативна медицинаЗаведенияНаправления в медицинатаДиетиЛичностиТестове