Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Пушенето може да доведе до шизофрения

Пушенето може да доведе до шизофрения

Пушенето може да доведе до шизофрения - изображение

Пушенето може да доведе до шизофрения.

Тази степен на психическо разстройство е пряко пропорционална на интензитета на пушенето, показват резултатите от проучване на медици от Психиатрията към Университетската болница в Цюрих, Швейцария.

Новите изследвания показват, че пушенето може да променя генната транскрипция на фактор 4 (транскрипция фактор 4 - TCF4), която играе ключова роля в ранното развитие на мозъка и повишава риска от развитие на шизофрения.

Данните от проучването показват, че тези, които са с генна транскрипция TCF4 и с риск за шизофрения и пушачите имат едни и същи психически разстройства.

"Това е сред доказателствата, че степента на разстройство е пряко пропорционална на интензитета на пушенето", смятат учените.

Въз основа на новите проучвания, изследователската група обяви, че пушенето може да бъде важен рисков фактор за развитие на шизофрения и трябва да се взема предвид при оценка на генетично определени рискови фактори за психични разстройства при хората.

Чрез пушенето може дори да се идентифицира и да се предскаже подтипа на шизофренията, която има опасност да се развие. Получените резултати са от особена важност за учените и ще им помогнат да бъдат разработени нови методи за лечение.

Според проучванията, за развитието на шизофренията играе роля комбинация от генетични и екологични фактори.

Изследването използва диагностична техника, за да се определи как точно мозъкът възприема и обработва постъпващата информация от външната среда, по-специално - на потискане на началото на вълните (Р 50) в отговор на слухови стимулации.

При проучването са оценени също честотата на тютюнопушенето, концентрацията на никотин в кръвната плазма, количеството на издишания въглероден диоксид. Забележително е, че степента на влияние на полиморфни гени за потискане на P 50, е значително по-висок при пушачи.

Още по темата:

3.4, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиСтатистически проучванияАлт. медицинаНовиниЛайфстайлАнкетиПроизводителиЛеченияПсихологияИсторияСнимкиХранене при...Социални грижиБотаникаВидеоТестове