Начало Здравна медиа Любопитно Отслабване и спорт Пълнозърнестите храни подпомагат поддържането на теглото

Пълнозърнестите храни подпомагат поддържането на теглото

Пълнозърнестите храни подпомагат поддържането на теглото - изображение

Консумирането на пълнозърнести храни осигурява поддържането на теглото по същия начин, както и ежедневното половинчасово ходене. Пълнозърнестите храни способстват да се ускори метаболизма и да се намали броят на усвоените калории, информират специалисти от университета Тъфтс в Бостън.

Основната причина се дължи на съдържащите се фибри, които са два пъти повече от рафинираните.

Според редица изследвания става ясно, че хората, които консумират пълнозърнести храни са с по-малко мазнини в организма и по-слаба фигура. Тези проучвания обаче не разграничават ефекта от редовната двигателна активност и здравословното хранене.

В ново изследване са участвали доброволци на възраст между 40 и 65 години. Те са били на строга диета, но целта не е била отслабване. Две седмици подред те са консумирали еднаква храна, а специалистите са изчислили индивидуалните им потребности, с които са поддържали теглото си. След това една част са консумирали само пълнозърнести храни, а друга част – само рафинирани. И двете групи са имали стандартна физическа активност.

"Установихме, че енергийният дефицит при хората на пълнозърнеста диета, в сравнение с хората на рафинираните продукти, се равнява на калориите, които са изгаряни за около 20-30 минути бързо ходене", коментира Филип Карл, участник в изследването.

Снимка: Full Life NutritionОще по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияДиетиРецептиЛюбопитноЗдравни съветиНовиниЛайфстайлХранене при...СпортАлтернативна медицинаСнимкиМедицински изследванияКлинични пътекиКалкулаториЛеченияБотаника