Пълнозърнестите храни понижават риска от ранна смърт
Пълнозърнестите храни понижават риска от ранна смърт заради сърдечносъдови и онкологични заболявания, показа изследване на Харвардския университет.
"Данните от проучването ни за пореден път потвърждават препоръките да се консумират минимум 48 грама пълнозърнести храни дневно. Това категорично би подобрило здравословното състояние и би предотвратило преждевременна смърт", заяви авторът на изследването Ци Сун.
По думите му хората, които всекидневно консумират 70 грама пълнозърнести храни, понижават риска от преждевременна смърт с 22 процента в сравнение с тези, които почти не ги консумират.
Резултатите са на база данни от анализ на изследвания, извършени в САЩ, Великобритания и Скандинавия от 1970 г. до 2010 г. Общият брой на участниците в тях е над 786 хиляди души.
Изследване, направено в началото на 2015 година, показа, че пълнозърнестите храни като овесени ядки, кафяв ориз, царевицата, са ключът към дълголетието, именно поради факта, че понижават значително риска от смърт от сърдечносъдови заболявания.
Пълнозърнестите храни увеличават минералната плътност на костите, понижават кръвното налягане, намаляват значително риска от диабет, съдържат много минерали и витамини като цинк, желязо, витамин В1.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- 20 продукта, които могат да понижат нивото на холестерола
- Методи за лечение на анорексия
- Регулация на слюноотделянето
- Секреция на стомашен сок
- Диета с ниско съдържание на мазнини
- Консумирайте тези 8 храни при раздразнен стомах
- Разграждане и резорбция на белтъци, масти и въглехидрати
- Хранене през тръба
- 15 продукта, които едновременно подпомагат отслабването и засищат
- Избягване на киселинни храни
Коментари към Пълнозърнестите храни понижават риска от ранна смърт