Пълнозърнестите храни понижават риска от ранна смърт
Пълнозърнестите храни понижават риска от ранна смърт заради сърдечносъдови и онкологични заболявания, показа изследване на Харвардския университет.
"Данните от проучването ни за пореден път потвърждават препоръките да се консумират минимум 48 грама пълнозърнести храни дневно. Това категорично би подобрило здравословното състояние и би предотвратило преждевременна смърт", заяви авторът на изследването Ци Сун.
По думите му хората, които всекидневно консумират 70 грама пълнозърнести храни, понижават риска от преждевременна смърт с 22 процента в сравнение с тези, които почти не ги консумират.
Резултатите са на база данни от анализ на изследвания, извършени в САЩ, Великобритания и Скандинавия от 1970 г. до 2010 г. Общият брой на участниците в тях е над 786 хиляди души.
Изследване, направено в началото на 2015 година, показа, че пълнозърнестите храни като овесени ядки, кафяв ориз, царевицата, са ключът към дълголетието, именно поради факта, че понижават значително риска от смърт от сърдечносъдови заболявания.
Пълнозърнестите храни увеличават минералната плътност на костите, понижават кръвното налягане, намаляват значително риска от диабет, съдържат много минерали и витамини като цинк, желязо, витамин В1.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Методи за лечение на анорексия
- Избягване на киселинни храни
- Секреция на стомашен сок
- Хранене през тръба
- Разграждане и резорбция на белтъци, масти и въглехидрати
- Регулация на слюноотделянето
- Загубата на енергия в зряла възраст може да се избегне чрез пълноценни храни в менюто
- Диета с ниско съдържание на мазнини
- Земна ябълка, Иерусалимски артишок, Гулия, Топинамбур
- Пробиотици
Коментари към Пълнозърнестите храни понижават риска от ранна смърт