Пържените храни увеличават риска от рак на простатата
Пържените храни увеличават риска от рак на простатата, предупреждават учени.
Експерти от центъра за онкологични изследвания "Фред Хътчинсън" в Сиатъл анализирали данни от две предишни изследвания, които обхванали 1549 мъже на възраст между 35 и 74 години, засегнати от рак на простатата, и 1492 здрави доброволци на същата възраст.
Участниците попълнили въпросници за употребяваните от тях храни, включително за пържените с много мазнина. Учените взели предвид различни фактори като възраст, раса, семейна история на рака на простатата и индекс за телесна маса, когато изследвали връзката между консумацията на пържени с много мазнина храни и риска от рак на простатата.
Връзката между рака на простатата и пържените с много мазнина храни изглежда е ограничена до най-високите нива на консумация, която в рамките на това изследване е веднъж седмично, поясниха учените.
Пърженето с много мазнина може да отключи образуване на карциногени в храната. Те включват акриламиди, открити в богати на въглехидрати храни като пържените картофки, химикали, алдехиди и акролеини.
Тези токсични съставки се увеличават с повторното използване на олиото и продължителното пържене.
"За мъжете, които консумират една или повече подобни храни най-малко веднъж седмично, рискът от рак на простатата е с 30-37 на сто по-голям", увериха учените.
За Framar.bg: Днес Плюс - новинарска агенция
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ВАКУУМ ТЕРАПИЯ REHABI PENILE VACUUM TRAINER
Безплатна доставка за България!ТЕСТ ЗА ФУНКЦИЯ НА ПРОСТАТАТА * 1 ADVENT LIFE
НовБЕЛЕНО КОНОПЕНО СЕМЕ 100 гр. БАЛЧО
АМИКС МР. ПОПЪРС ФИТНЕС ПРОТЕИНОВИ ПАЛАЧИНКИ 800 гр.
ЗОЯ БИО КАКАОВО МАСЛО 500 гр.
МЕД ОТ МАНУКА MGO 70 500 гр.
Безплатна доставка за България!СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Лекува ли витамин В17 рак?
- Рак на простатата
- Простатно-специфичен антиген (ПСА/PSA)
- Методи за лечение на анорексия
- Избягване на киселинни храни
- Секреция на стомашен сок
- Хранене през тръба
- Разграждане и резорбция на белтъци, масти и въглехидрати
- Теснолистна върбовка, Иван чай, Огнена трева
- Регулация на слюноотделянето
Коментари към Пържените храни увеличават риска от рак на простатата