Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Радикио /цикория/ облекчава болката

Радикио /цикория/ облекчава болката

Радикио /цикория/ облекчава болката - изображение
Италианският зеленчук радикио принадлежи към семейството на цикорията. Има леко горчив вкус. Отличава се с полезни за здравето съставки, като витамин К, интибин, зеаксантин и други витамини и минерали с антиоксидантни свойства. В Италия радикио се консумира както в суров вид в салати, така и като съставка в различни ястия.

Поради ниското съдържание на калории радикио подпомага отслабването и поддържането на здравословно тегло. 100 г пресни листа съдържат само 23 калории. Горчивият вкус на радикио се дължи на интибина. Тази съставка има седативно и болкоуспокояващо действие. Листата на зеленчука са отличен източник на антиоксиданти. Те са полезни за очите и предпазват от развитие на макулна дегенерация. Радикио е източник и на минералите манган, мед, желязо, цинк и калий.

Още по темата:

3.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноХрани и ястияСоциални грижиЗдравни съветиЛеченияБотаникаХранене при...ЛайфстайлПсихологияСнимкиВидеоНовиниАлт. медицинаИсторияФизиологияСпортКлинични пътекиСпециалисти