Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Растителна диета помага за намаляване на възпалението на венците

Растителна диета помага за намаляване на възпалението на венците

Растителна диета помага за намаляване на възпалението на венците - изображение

Скорошно рандомизирано изследване показва, че диета, базирана предимно на растителни продукти, намалява гингивита. В проучването, което е публикувано в Journal of Clinical Parodontology, участвали 30 пациенти с гингивит, разделени в две групи. На хората в експерименталната група била предложена диета с ниско съдържание на преработени въглехидрати и животински протеини в продължение на 4 седмици. Тя била богата на омега-3 мастни киселини, витамин С и Д, растителни нитрати, антиоксиданти и влакна. При контролната група не са правени промени в храненето. Всички доброволци спрели да използват зъбни конци и други инструменти за почистване между зъбите за периода на опита.

Учените не установили разлики по отношение на плаките по зъбите, но при експерименталната група се забелязвало значително намаляване на гингивиалното кървене. Освен това хората намалили теглото си и повишили нивата си на витамин Д.

"Резултатите от проучването ясно показват възможността за естествено редуциране на гингивита чрез оптимизирана диета, която в същото време насърчава и общото здраве. Стоматолозите трябва да се справят с хранителните навици на пациентите и да дават адекватни препоръки при лечението на възпалените венци, тъй като те могат да бъдат страничен ефект на провъзпалителната западна диета", коментира водещият автор на изследването д-р Йохан Вьолберг от университета във Фрайбург.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: eurekalert.org
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиХранене при...ЛюбопитноАлт. медицинаБотаника