Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Здравна медия Любопитно За нашето здраве Редовната консумация на млечни продукти е свързана с повишен риск от развитие на рак

Редовната консумация на млечни продукти е свързана с повишен риск от развитие на рак

от 10 май 2022г.
Редактор: Вероника Събова
Редовната консумация на млечни продукти е свързана с повишен риск от развитие на рак - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Изследване на учени от Пекинския университет, Китайската академия на медицинските науки и Oxford Population Health разкрива, че редовната консумация на млечни продукти повишава риска от рак. Резултатите от мащабното проучване са публикувани на 6 май 2022 г. в списанието BMC Medicine.

Наличните доказателства до момента относно това дали консумацията на млечни продукти влияе на риска от рак са непоследователни. Проучвания, проведени в Западна Европа и САЩ, показват, че млечните продукти могат да бъдат свързани с по-нисък риск от колоректален рак и по-висок от рак на простатата, но не откриват връзка с карцинома на млечната жлеза или други видове рак. Тези резултати обаче може да не са същите сред населението в Азия, където консумацията и метаболизирането на млечните продукти се различават значително.

Например в Китай консумацията на сирене, масло и кисело мляко е много по-ниска в сравнение с държавите в Европа и Северна Америка. В допълнение, повечето възрастни китайци не метаболизират правилно млечните продукти поради липсата на лактаза, ключов ензим за разграждането на лактозата – захар, която придава сладост на млякото.

>>> Непоносимост към лактоза

Проучването

За да установят дали млечните продукти влияят по различен начин на риска от рак сред китайското население, изследователите събират данни от над 510 000 участници в проучването China Kadoorie Biobank.

Доброволците се включват в проучването в периода от 2004 до 2008 г. и не са имали предишна анамнеза за рак. В началото всички участници попълва въпросник относно консумацията на различни хранителни продукти, включително млечни, на базата на който са категоризирани в три групи.

За целите на проучването изследователите използват данни от националните регистри за рак и смъртност, както и здравноосигурителни записи за отчитане на новите случаи на ракови заболявания. Също така са взети предвид редица други фактори, които могат да повлияят на риска от рак, включително възраст, пол, регион, фамилна анамнеза, социално-икономически статус (образование и доходи), фактори на начина на живот (прием на алкохол, тютюнопушене, физическа активност, консумация на сол и прием на пресни плодове), индекс на телесна маса, хронична инфекции с вируса на хепатит В (за рак на черния дроб) и женски репродуктивни проблеми (за рак на гърдата).

Констатациите

По време на проучването учените установяват, че:

  • Една пета от участниците консумират редовно млечни продукти (предимно мляко), 11% включват сирене, мляко или извара в диетата си всеки месец, а 69% не консумират храни, произведени от мляко. Средната консумация е 38 грама на ден за изследваната група и 81 грама на ден при редовните потребители на млечни продукти (в сравнение със средната консумация от 300 грама на ден при участници от UK Biobank).
  • За периода на проучването са регистрирани 29 277 нови случая на рак – рак на белия дроб (6282 случая), рак на стомаха (3577), колоректален рак (3550), рак на черния дроб (3191) и рак на гърдата (2582).
  • Рискът от развитие на рак на черния дроб и рак на гърдата е значително по-висок* при хората, които консумират редовно млечни продукти. За всеки прием от 50 грама на ден рискът се увеличава съответно с 12% и 17%.
  • Редовната консумация на млечни продукти е свързана с повишен риск от лимфом (злокачествен тумор, който се развива от тъканите на лимфната система).
  • Няма връзка между приема на млечни продукти и развитието на колоректален рак и рак на простатата.
Млечни продукти

Както ракът на черния дроб, така и този на гърдата са сред най-често срещаните видове рак в Китай, което представлява съответно около 393 000 и 368 000 нови случая всяка година. Въпреки че резултатите от проучването не доказват причинно-следствена връзка, има няколко правдоподобни биологични механизма, които могат да обяснят тези асоциации:

  • По-голямата консумация на млечни продукти може да повиши нивата на инсулиноподобен растежен фактор I, който насърчава клетъчната пролиферация и е свързан с по-висок риск от няколко вида рак.
  • Потенциално женските полови хормони, присъстващи в кравето мляко (естроген и прогестерон), могат да повлияят на риска от рак на гърдата, докато трансмастните киселини могат да увеличат вероятността от развитие на рак на черния дроб.
  • При голямата част от китайците, които не произвеждат достатъчно лактаза, млечните продукти могат да бъдат определени като храни, които влияят на риска от рак.

Млечните продукти са важен източник на протеини, витамини и минерали

>>> Защо са полезни млякото и млечните продукти?

„Това е първото голямо проучване, което изследва връзката между млечните продукти и риска от рак сред китайското население. Необходими са обаче допълнителни проучвания, за да се потвърдят тези констатации.“, коментира д-р Мария Каккура, епидемиолог в Oxford Population Health и първи автор на проучването.

Въпреки че средната консумация на млечни продукти в Китай остава много по-ниска, отколкото в европейските страни, тя се е повишила значително през последните десетилетия.

„Докато нашите резултати показват, че може да има пряка връзка между редовната консумация на млечни продукти и някои видове рак, важно е да се има предвид, че те са важен източник на протеини, витамини и минерали. Не би било разумно да се намали консумацията на млечни продукти въз основа единствено на резултатите от настоящото проучване или без да се осигури адекватен прием на протеини, витамини и минерали от други източници.“, коментира Хуайдонг Ду, старши научен сътрудник в Oxford Population Health.

*Kakkoura Maria et al. Dairy consumption and risks of total and site-specific cancers in Chinese adults: an 11-year prospective study of 0.5 million people. BMC Medicine. 6 May 2022.

Източник:

Dairy products linked to increased risk of cancer: https://medicalxpress.com/news/2022-05-dairy-products-linked-cancer

Още по темата:
  • Ето какво може да ви причини климатикът при нагрят от слънцето автомобил Ето какво може да ви причини климатикът при нагрят от слънцето автомобил
  • Девет заболявания, които лекува червеното цвекло Девет заболявания, които лекува червеното цвекло
  • Има случаи, в които ракът се предава като инфекциозна болест Има случаи, в които ракът се предава като инфекциозна болест
  • Екстрактът от арония ускорява лечението на рак Екстрактът от арония ускорява лечението на рак
0.0/5 0 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

РАКЪТ МОЖЕ ДА БЪДЕ ИЗЛЕКУВАН - Отец Романо Заго от Ордена на францисканците минорити
7.00лв.

РАКЪТ МОЖЕ ДА БЪДЕ ИЗЛЕКУВАН - Отец Романо Заго от Ордена на францисканците минорити

ЛЕЧЕНИЕТО НА ВСИЧКИ НАПРЕДНАЛИ ФОРМИ НА РАК - Д-р Хулда Регер Кларк
25.00лв.

ЛЕЧЕНИЕТО НА ВСИЧКИ НАПРЕДНАЛИ ФОРМИ НА РАК - Д-р Хулда Регер Кларк

ЛЕЧЕБНИ ГЪБИ ПРОТИВ РАК И ДРУГИ ЗАБОЛЯВАНИЯ -  Д-р Георги Георгиев
7.00лв.

ЛЕЧЕБНИ ГЪБИ ПРОТИВ РАК И ДРУГИ ЗАБОЛЯВАНИЯ - Д-р Георги Георгиев

ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ ВСИЧКИ ВИДОВЕ РАК - Д-Р ХУЛДА КЛАРК ДР. БИОМАСТЕР
25.00лв.

ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ ВСИЧКИ ВИДОВЕ РАК - Д-Р ХУЛДА КЛАРК ДР. БИОМАСТЕР

ХЕРИЦИУМ таблетки * 120 DXN
94.70лв.

ХЕРИЦИУМ таблетки * 120 DXN

АНТИРАК - Д-Р ДАВИД СЕРВАН - ШРАЙБЕР - ИЗТОК - ЗАПАД
20.00лв.

АНТИРАК - Д-Р ДАВИД СЕРВАН - ШРАЙБЕР - ИЗТОК - ЗАПАД

Коментари към Редовната консумация на млечни продукти е свързана с повишен риск от развитие на рак

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Редовната консумация на млечни продукти е свързана с повишен риск от развитие на рак
    www.framar.bg 
    на 13 July 2025 в 10:22
    Коментирайте "Редовната консумация на млечни продукти е свързана с повишен риск от развитие на рак"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Нашето здраве
  • Смъртоносна гъбичка от гробницата на Тутанкамон помага в борбата с рака
  • Цитонамазка (ПАП-тест) и течно-базирана цитология
  • Хирургично отстраняване на лимфни възли
  • Лекува ли витамин В17 рак?
  • Теснолистна върбовка, Иван чай, Огнена трева
  • Какво е скир, състав и ползи за организма
  • Известната в целия свят рецепта с лимон и сода против рак и още практически съвети
  • Тученица
  • Ето какво може да ви причини климатикът при нагрят от слънцето автомобил
  • Хирургично отстраняване на матката (Хистеректомия)
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Имам ли риск от тромби, ако непрекъснато лежа. Инвалид съм!

преди 1925 дни, 15 часа и 3 мин.

Витамини D, C и Цинк - кои продукти ще ми препоръчате?

преди 1944 дни, 16 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Къде изчезна пробиотикът Вивомикс?

преди 2 дни, 27 мин.

Експертиза на трайно намалена работоспособност ТЕЛК и ЛКК - какво трябва да знаете

преди 4 дни, 4 мин.

Шампионат по колоездене "Зелените пирамиди", гр. Стара Загора - 06.07.2025 година

преди 8 дни, 22 часа и 24 мин.

Защо не трябва да пием кафе преди кръвни изследвания - всичко което трябва да знаете

преди 15 дни, 18 часа и 33 мин.
Всички

АНКЕТА

Как ще ни повлияе приемане на еврото?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

РИВАНА БАЗОВО МАСЛО ОТ КОКОС 55 мл

РИВАНА БАЗОВО МАСЛО ОТ ШЕА 55 мл

СИЙСТАРС СОЛИЛУГ ЧЕРНОМОРСКА ЛУГА разтвор 950 мл

АЦЕТА БИО ОРГАНИЧЕН СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН БЕБЕШКИ ЛОСИОН 50 мл

МАНХАЕ ИНТИМА капс.*30

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

Завръщането на ирисовата диагностика

Коментар на: Стоян от 11 юли 2025г. в 16:54:11

ДИАЗЕПАМ ректална туба 5мг/2.5мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 11 юли 2025г. в 15:24:45

ДИАЗЕПАМ ректална туба 5мг/2.5мл

Коментар на: Tania Nikolova от 11 юли 2025г. в 15:03:39

ТИНКТУРА КАСТЕЛАНИ - ХЕФЕ 50 мл ХИМАКС ФАРМА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 11 юли 2025г. в 14:39:29

ДОПЕЛХЕРЦ ВИТАЛ ТОНИК 750 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 11 юли 2025г. в 14:33:03
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival