Начало Здравна медиа Любопитно Грижа за детето Родители често дават антибиотици на децата си, предписани на друг от семейството

Родители често дават антибиотици на децата си, предписани на друг от семейството

Родители често дават антибиотици на децата си, предписани на друг от семейството - изображение

Изследване показва, че не малка част от родителите дават на децата си антибиотици, които са предписани на друг. Данните са представени от учени на конференцията на Американската академия по педиатрия в Орландо. Подобна практика насърчава антибиотичната резистентност и излага на риск децата на опасни дози, на медикаменти с изтекъл срок на годност, както и на потенциални алергии.

Тамара Кейхан и колегите й от Northwell Health in Lake Success, Ню Йорк, анализирали данните на 496 родители, от които 61% били жени, 69% от бялата раса и на средна възраст 34 г. От тях 454-ма (92%) твърдят, че имали остатъчни антибиотици у дома. Повече от една трета от участниците заявили, че ги преразпределили на други хора, включително на деца и възрастни. Антибиотичното отклоняване, както се нарича практиката, се среща по-често при употребата на капки и течности, отколкото при кремове и хапчета.

Понякога родителите дават медикамента на други членове на семейството в същата доза, предписана на детето например. Другият вариант е да съобразят количеството лекарство с възрастта на човека. Близо 16 на сто от участниците в проучването съобщили, че са давали на децата си лекарства за възрастни.

Не е известно колко вредна може да бъде практиката отделно за самите хора, отделно за насърчаването на антибиотичната резистентност. Този въпрос ще бъде проучен допълнително. „Изследователите установили, че течните и разтворими медикаменти се съхраняват и отклоняват по-често, както и че се използват почти изключително при пациенти деца, тъй като те не могат да преглъщат лесно хапчета. Изглежда, че доставчиците и фармацевтите трябва да осигурят повече информация за това как да се справят хората с подобни лекарства, след като рецептата е изпълнена“, коментира д-р Джордан Тейлър, който не е участвал в изследването.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноЛеченияХранене при...ИсторияСнимкиАлт. медицинаЗдравни съветиВидеоТестовеНаучни публикацииБотаникаСпециалистиЛайфстайлПсихологияСоциални грижиРецептиИнтервютаСпортАнкетиОбразованиеЗаведенияНормативни актовеОрганизацииИзследванияКлинични пътеки