Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Рядкото консумиране на млечните продукти увеличава риска от сърдечни заболявания

Рядкото консумиране на млечните продукти увеличава риска от сърдечни заболявания

Рядкото консумиране на млечните продукти увеличава риска от сърдечни заболявания - изображение

Рядкото консумиране на млечни продукти увеличава риска от сърдечни заболявания, поради увеличаване на нивата на лошия холестерол в организма, твърди ново проучване на изследователи от Дъблинския университет.

Драстичното намаляване на млечните продукти в менюто на човек всъщност може да бъде опасно за здравето. Според настоящи здравни указания хората не бива да се лишават, а дори да опитват храни с високо съдържание на наситени мазнини.

Съгласно британската Национална служба по здравеопазване мазнините в бекона, маслото и други продукти увеличават нивото на лошия холестерол. Мазното съединение по принцип подпомага правилното функциониране на кръвта в организма. Но когато неговото ниво се увеличи твърде много в кръвния поток, то може да се отложи по стените на артериите, което да възпрепятства движението на кръвта. Именно това е и една от водещите причини за смъртност по света.

За да се провери истинността на теорията екип от специалисти от Дъблин проведе опити с 1500 доброволци. Резултатите от проучването са показали, че хората на нискомаслен режим са изложени на по-голям риск от сърдечни заболявания поради повишените нива на лошия холестерол.

Според данни от друго проучване на учени от Харвардския университет консумирането на сирене не се свързва с повишаване на телесната мазнина или с повишеното ниво на лошия холестерол. Специалистите не са открили разлика в нивата на съединението при хора, които са консумирали доста сирене и при такива, които въобще не се хранят с млечни продукти.

Заключението на експертите е, че от голямо значение е моделът на хранене на човек въобще. Важен е начинът, видът на храната и с какви други храни се съчетават млечните продукти. Според учените честото консумиране на млечни продукти се свързва с по-нисък индекс на телесна мазнина.  

По текста работи: Велина Неделчева
Снимка: Hoards Dairyman

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияЛюбопитноНовиниДиетиЗдравни съветиСпортНормативни актовеСпециалистиОрганизацииИсторияИнтервютаЗаведенияЛеченияХранене при...Социални грижиСнимкиКлинични пътекиБотаникаФизиология