Рядкото консумиране на млечните продукти увеличава риска от сърдечни заболявания
Рядкото консумиране на млечни продукти увеличава риска от сърдечни заболявания, поради увеличаване на нивата на лошия холестерол в организма, твърди ново проучване на изследователи от Дъблинския университет.
Драстичното намаляване на млечните продукти в менюто на човек всъщност може да бъде опасно за здравето. Според настоящи здравни указания хората не бива да се лишават, а дори да опитват храни с високо съдържание на наситени мазнини.
Съгласно британската Национална служба по здравеопазване мазнините в бекона, маслото и други продукти увеличават нивото на лошия холестерол. Мазното съединение по принцип подпомага правилното функциониране на кръвта в организма. Но когато неговото ниво се увеличи твърде много в кръвния поток, то може да се отложи по стените на артериите, което да възпрепятства движението на кръвта. Именно това е и една от водещите причини за смъртност по света.
За да се провери истинността на теорията екип от специалисти от Дъблин проведе опити с 1500 доброволци. Резултатите от проучването са показали, че хората на нискомаслен режим са изложени на по-голям риск от сърдечни заболявания поради повишените нива на лошия холестерол.
Според данни от друго проучване на учени от Харвардския университет консумирането на сирене не се свързва с повишаване на телесната мазнина или с повишеното ниво на лошия холестерол. Специалистите не са открили разлика в нивата на съединението при хора, които са консумирали доста сирене и при такива, които въобще не се хранят с млечни продукти.
Заключението на експертите е, че от голямо значение е моделът на хранене на човек въобще. Важен е начинът, видът на храната и с какви други храни се съчетават млечните продукти. Според учените честото консумиране на млечни продукти се свързва с по-нисък индекс на телесна мазнина.
По текста работи: Велина Неделчева
Снимка: Hoards Dairyman
Коментари към Рядкото консумиране на млечните продукти увеличава риска от сърдечни заболявания