Как влияят млякото и сиренето на чревното здраве

Американски учени изследваха въздействието на млечните продукти върху чревната микробиота в обвивката на дебелото черво и установиха, че те могат да ускорят или потиснат производството на определени бактерии.
Млечните продукти и човешкото здраве
Знаете ли, че в човешките черва живеят милиарди бактерии, които са тясно свързани с всяка функция в нашето тяло – от храносмилане до психично здраве?Начинът на хранене е от ключово значение за чревния микробиом, но досега учените не успяваха да определят каква точно е ролята на различните млечни продукти за доброто чревно здраве.
Макар че ни осигуряват калций, витамини и пробиотици, според някои изследвания те невинаги са полезни за чревния микробиом. Част от учените смятат, че млечните храни благоприятстват размножаването на полезни бактерии, а други, че крият риск от възпалителни процеси и метаболитни нарушения. Като се има предвид това, че хората консумират големи количества мляко, сирене и други, би било наистина важно да се разбере как те влияят на микроорганизмите в червата. По този начин ще се изготвят адекватни насоки за здравословно хранене и и ще се инициират програми за подобряване здравето на населението.
» Възможно е ключът към облекчаване на тревожността да е скрит в чревните бактерии
Методи за анализ на чревния състав
В напречното проучване са включени 34 доброволци, които са били подложени на колоноскопия в медицински център Michael E. DeBakey Veterans Affairs в Тексас. Те са избрани по строги критерии, които изключват пациенти с възпаление на червата, наскоро проведено антибиотично лечение и такива, които са въвели значителни промени в хранителния си режим.
Участниците сами попълват анкета за приема на храни през последната година, въз основа на която екипът изчислява какво количество млечни продукти са консумирали.
Микробният състав на общо 97-те биопсии от обвивката на дебелото черво е извършен с помощта на 16S рибозомно иРНК генно секвениране. То се състои в извличането на бактериална ДНК и последвалото увеличение и секвениране на участък V4 от 16S rRNA гена посредством платформата Illumina MiSeq.
Резултати от проучването върху ефекта от консумацията на млечни продукти
Докато повишената консумация на мляко се свързва с увеличаване на алфа- микробното разнообразие, тази на сирене се свързва с неговото намаляване. Анализ на бета-разнообразието разкрива сериозни разлики в състава от чревни бактерии.
В организма на участниците, които приемат повече млечни продукти, е открито изобилие от бактерията Faecalibacterium, известна с противовъзпалителните си свойства, както и от бактерията Akkermansia, която пък потиска производството на слузесто вещество и подобрява защитната функция на червата. Връзката между Akkermansia и млякото обаче отслабва след коригиране спрямо приема на лактоза, което означава, че лактозата или друг млечен компоненнт играе ролята на пребиотик.
» Откриха връзка между чревните бактерии и здравето на мозъка
Как влияе повишената консумация на сирене върху чревното здраве
Обратно, консумацията на повече сирене намалява количеството Bacteroides и Subdoligranulum. Докато малкият брой Bacteroides намалява риска от рак на дебелото черво, малкият брой Subdoligranulum може да причини метаболитни нарушения.
Също така проучването разкрива, че колкото повече млечни продукти консумира човек, толкова повече намаляват Bacteroides, което доказва сложната връзка между различните млечни храни и микробния състав. Не е изключено ефектът от млякото и сиренето върху чревната микробиота да зависи от техния хранителен състав и процеса на ферментация. Мляко с високо съдържание на лактоза може да ускори производството на полезни бактерии, а сиренето, което преминава ферментация, може да има съвсем различно въздействие върху групите от чревни микроби.
Ролята на киселото мляко не е напълно ясна. Често се твърди, че то влияе благоприятно на чревното здраве, но въпреки това учените не откриват силна връзка между двете, което според тях би могло да се дължи на ниската му консумация.
Milk boosts gut-friendly bacteria while cheese alters microbiome balance, study reveals: https://www.news-medical.net/news/20250218/Milk-boosts-gut-friendly-bacteria-while-cheese-alters-microbiome-balance-study-reveals.aspx
Продукти свързани със СТАТИЯТА
МАТИСЪН КЕФИР (ЛИОФИЛИЗИРАН) 130 мг капсули * 60
ВИНО ДАРОБАС ТЕМПРАНИО ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.
АПТАМИЛ 1 AR 400 г NUTRICIA
ХИП ПРЕХОДНО МЛЯКО КОМБИОТИК HA 2 350 г
АПТАМИЛ 4 ПРОНУТРА 400 г
ХИП КОМБИОТИК 1 МЛЯКО ЗА КЪРМАЧЕТА 0+ месеца 800 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Какво е скир, състав и ползи за организма
- Вредно ли е да пием кафе на гладно
- Как се прави котидж сирене и за какво е полезно
- Костилките от маслини прочистват червата
- 10 причини да консумирате прясното мляко с чесън
- Изследване на калпротектин
- Ацидофилно мляко - ползи и вреди
- Тутманик
- Ползи и вреди на прясното краве мляко
- Козе мляко – хранителен състав, ползи за здравето и странични ефекти
Коментари към Как влияят млякото и сиренето на чревното здраве