Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Секретите на червей, причиняващ рак, заздравяват рани

Секретите на червей, причиняващ рак, заздравяват рани

Секретите на червей, причиняващ рак, заздравяват рани - изображение

Учени откриха случайно в слюнката на опасен червей съставка, която има силно действие при незарастващи рани. Родината на паразита е Югоизточна Азия и изследователите подложили на проучване Opisthorchis viverrini заради причиняването на рак в черния дроб на организмите, в които попадне. Но забелязали, че в секретите му се съдържа гранулин, който участва в създаването на нови кръвни телца и забързва заздравяването на рани, съобщава БТА.

Специалистите от Австралийския институт за тропическо здраве и медицина изпробвали свойствата на съставката върху мишки и резултатите били забележителни. Те смятат, че това е стъпка към създаването на кремове, които да включват гранулин и да помагат на пациенти, при които трудно зарастват нараняванията, например при диабетиците.

Всяка година червеят Opisthorchis viverrini убива около 26 000 души в Тайланд. Може да се открие още и в Камбоджа, Виетнам и Лаос. Попада в човешкия черен дроб след яденето на недобре сготвена риба. Снася по 200 яйца дневно и може да живее дълги години в организма приемник.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: wikihow.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияБотаникаЛайфстайлЛюбопитноХранене при...РецептиЛеченияНовиниЗдравни съветиМедицински изследванияИсторияПатологияАлтернативна медицинаАнкетиНормативни актовеКлинични пътеки