Селенът намалява риска от развитие на диабет тип 2
Селенът намалява риска от развитие на диабет тип 2, сочат данните от ново проучване на учени от Харвардското училище за обществено здраве в САЩ.
Учените откриха връзка между нивото на селен в храненето и риска от диабет тип 2.
Изследователите отбелязват, че рискът от развитие на диабет е 24 процента по-нисък при хора с висок прием на селен, в сравнение с тези, при които приемът на селен бил по-нисък. Като коензим, селенът е част от ензими, които участват в антиоксидантната защита на организма и е важен за щитовидната жлеза.
В извършеното проучване са участвали 3535 мъже и 3630 жени.
Те са тествани с помощта на анкети и въпросници, анализиран е начинът им на хранене. По-голямата част от доброволците са посочили, че разчитат да се снабдяват с микроелементи от зърнените култури.
При изследваните участници са регистрирани 780 случая на диабет тип 2.
Изследователите възнамеряват да проведат още проучвания, за да уточнят със сигурност рисковите фактори, които водят до недостиг на селен и развитие на диабет тип 2.
Учените предупреждават, че безразборното използване на хранителни добавки, съдържащи селен, може да бъде опасно, тъй като разликата между оптималната и токсичната доза е много малка.
Прекомерната употреба може да доведе до увреждане на нервната система и стомашно-чревния тракт и да причини косопад.
По света има райони с високо съдържание на селен в почвата, което влияе по един или друг начин на населението им.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СЕЛЕН таблетки 100 мкг * 30 ВАЛМАРК
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Диабет
- Как да свалим нивата на кръвна захар без лекарства
- Лечение на инсулинова резистентност: лекарства, добавки и хранене
- Диета № 9 - при диабет
- Сауна: лечебни ефекти, ползи и рискове
- Знаете ли достатъчно за подкожните мазнини в тялото?
- Инсулин и HOMA-индекс
- E11 Неинсулинозависим захарен диабет
- ACE инхибитори
- Повишена кръвна захар сутрин
Коментари към Селенът намалява риска от развитие на диабет тип 2