Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Сменяйте хавлиените кърпи след третото използване

Сменяйте хавлиените кърпи след третото използване

Сменяйте хавлиените кърпи след третото използване - изображение

Ако не сменяме често хавлиените кърпи, можем да си навлечем редица здравословни проблеми, предупреждава американският микробиолог проф. Филип Тиърно от Нюйоркския университет и съветва да ги подменяме след третото използване.

"По тях се натрупват бактерии, гъбички, мъртва кожа, фекалии, урина, които не изчезват, дори ако хавлията е изсъхнала напълно", обяснява проф. Тиърно и допълва, че мократа хавлия е като развъдник - ако тя мирише, без значение на какво, се развъждат микроби.

"Трудно е да се прецени до каква степен микробите по хавлиените кърпи са вредни. По-голямата част от микроорганизмите в домакинството са напълно безобидни. Рискът за здравето е по-голям, когато кърпите се използват от няколко души, тъй като така хората влизат в контакт с организми, които не са им свойствени", пояснява ученият.

Хавлиените кърпи са перфектната среда за микробен живот, защото са влажни, топли, има кислород, а мъртвите кожни клетки са отлична храна.

Снимка: santiagoinn.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиЛеченияИсторияБотаникаСпециалистиАлтернативна медицинаОрганизацииНовиниМедицински изследванияХранене при...Социални грижиКлинични пътекиСнимки